Ghislaine Maxwell riskerar 35 års fängelse – bestrider alla anklagelser "med kraft"

Jeffrey Epsteins assistent Ghislaine Maxwells advokater begär i en domstol i New York att hon ska släppas fri mot en borgen på fem miljoner dollar.

Åklagaren visade i förra veckan en äldre bild på Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein i samband med att åtalspunkterna mot Maxwell presenterades. Arkivbild.
Ghislaine Maxwell greps i förra veckan misstänkt för att ha lockat minderåriga flickor till sin tidigare partner och bundsförvant – den senare avlidne affärsmannen och sexbrottslingen Jeffrey Epstein.
Epstein tog livet av sig förra sommaren i ett häkte i New York där han satt i väntan på rättegång för sexbrott mot minderåriga. Det fanns även misstankar om att Epsteins vänner skulle ha varit inblandade. Epstein hade väldigt inflytelserika vänner, bland annat USA:s president Donald Trump och prins Andrew, son till drottning Elisabeth.
Enligt de dokument som advokaterna överlämnade till domstolen på fredagen förnekar 58-åriga Maxwell "med kraft" de anklagelser som riktas mot henne och hon "avser att bestrida dem".
Enligt advokaterna finns det ingen risk för att Maxwell kommer att försöka fly landet, och hon har förklarat sig villig att överlämna sina tre pass till domstolen. Ghislaine Maxwell har ett amerikanskt, ett brittiskt och ett franskt pass. Hon har också sagt att hon är redo att låta sig stängas in, med elektronisk övervakning, i en fastighet i New York.
Advokatteamet hävdar också att den pågående coronakrisen utsätter Maxwells hälsa "för en allvarlig risk" om hon fortsatt ska hållas inspärrad.
Anklagelserna mot Maxwell, som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell, rör bland annat åtalspunkterna koppleri och trafficking mellan 1994 och 1997 av flickor så unga som 14 år.
Hon anklagas också för att själv vid några tillfällen varit med när de misstänkta sexuella övergreppen skett.
Om hon fälls riskerar Ghislaine Maxwell upp till 35 års fängelse. Borgensförhandlingarna inleds på tisdag.
ANDRA LÄSER