Läraren Ingelisa Wikholm i Winellska skolan tog Stafettkarnevalen till Serbien

Ingelisa Wikholm har fantastiska minnen från den senaste Stafettkarnaveln som hölls i Alberga 2019. – Winellska skolan hade besök av sin vänskola i Grocka och de blev så imponerade av traditionen med karnevalen att de ordnade sin egen stafettfest i Serbien, berättar Wikholm.

Ingelisa Wikholm, klädd i Kyrkslätts folkdräkt, har lärt de serbiska lärarna Jovana Mijatovic och Ljilja Ducic att älska Stafettkarnevalen inom ramen för att kulturarvsprojekt.
20.05.2022 09:49 UPPDATERAD 20.05.2022 10:23
Läraren Ingelisa Wikholms bästa karnevalsminne är ganska färskt, eller så färskt som det är möjligt efter två års paus med Stafettkarnevalen.
Det lever tydligt kvar i hennes och säkert också i Kyrkslättelevernas minne. Winellska skolan lyckades nämligen exportera traditionen med Stafettkarnevalen till sin vänskola i Grocka i Serbien våren 2019.
– Jag var ansvarslärare för en klass i årskurs 8 i Winellska skolan då och deltog i ett nationellt projekt om kulturarvsfostran, som sökte en finlandssvensk samarbetspartner. Tillsammans med en grupp engagerade elever valde vi Stafettkarnevalen som vårt kulturarv, det som vi ville visa för vänskolan i Serbien. Det var ett mycket lyckat projekt, och dessutom blev det den sista utlandsresan för oss innan pandemin stängde hela världen för en lång tid, berättar Ingelisa Wikholm.
Elever från Winellska skolan poserade tillsammans med sina serbiska vänelever, som alla hade klätt sig i T-tröjor med finska flaggan på, för att uppmärksamma de långväga gästerna från norr.
Det har nu gått tre år sedan Kyrkslättseleverna åkte till den lilla staden Grocka söder om Belgrad i Serbien för att ta del av vänskolans lokala variant av Stafettkarnevalen, helt inspirerad av samarbetet med Winellska skolan.
Samma år kom också en grupp elever på återbesök till Kyrkslätt och den resan var tajmad så att de serbiska eleverna och lärarna skulle få uppleva Stafettkarnevalen i dess ursprungliga form i Esbo.
– Det var ett alltigenom lyckat samarbete. Våra serbiska vänner behandlades som hedersgäster på stadion i Alberga, de satt på vip-läktaren, tittade på masstafetterna och beundrade hejarklackarnas ramsor och klädsel. Och förstås hejade de på eleverna från Winellska, som hade många bra lag med i karnevalen och vann flera medaljer, berättar Wikholm.
Alla serbiska elever som deltog i stafetten ville vara med på bild med Richard Ramstedt från Kyrkslätt (i orange T-tröja) – det blev en gruppselfie.

Lucia i maj

Ungdomarna från Grocka fick uppleva många finska och finlandssvenska kulturtraditioner under sin vistelse här, från bastubad och dopp i havet i Porkala till luciatåg i maj. I gengäld fick eleverna från Kyrkslätt ta del av lokala serbiska traditioner och maträtter under sitt besök i Grocka i april 2019.
Sedan blev det inga fler träffar, för följande år kom coronan och ställde in alla evenemang och resor.
Nu jobbar Ingelisa Wikholm inte kvar i Winellska skolan utan i en annan skola, men hon har hållit kontakten med en del av lärarna inom ramen för kulturarvsprojektet.
– Det som jag som språklärare lärde mig av utbytet är att våra finländska ungdomar är duktiga på språk. Elever i högstadieåldern kan redan prata många olika språk, de är mycket duktiga på engelska och de har ett stort ordförråd. Det sägs så ofta att finlandssvenska ungdomar läser för lite finska, men jämfört med ungdomar i många andra länder är våra unga jätteduktiga, berömmer finskläraren Ingelisa Wikholm.
Prisutdelning. Ingrid Lindeberg (i orange T-tröja) fick äran att dela ut priset i den serbiska varianten av Stafettkarnevalen, som introducerades i Grocka i april 2019.
Hon har också insett vilket fint och unikt evenemang Stafettkarnevalen är.
– Jag är tacksam för att vi har denna tradition med Stafettkarnevalen i Svenskfinland, även om den är mycket okänd i det finska Finland. Jag är glad att jag fått vara med och sprida kunskap om karnevalen till ungdomar och lärare i Serbien. Nu hoppas jag att också finska skolor skulle få uppleva något så fint som Stafettkarnevalen!

ANDRA LÄSER