Thodesen: Jag tror jag blir kvar

Norrmannen Tor Thodesen har gjort succé i HIFK. Nyligen blev han dessutom vald till årets gentlemannatränare i ligan. Och går allt som planerat fortsätter han i Kamratlägret också säsongen 2020.

Tor Thodesen fortsätter helst i HIFK.
– Vi har diskuterat och förhandlat sedan sensommaren. Jag är helt inställd på att fortsätta, säger Thodesen som med sitt lag förbereder sig för playoffspel borta mot IFK Mariehamn på onsdag.
Den överväldigande majoriteten av supportrarna har länge väntat på nyheten om ett förlängt kontrakt med Thodesen. Men under den nya kinesiska ägaren har det dröjt, dröjt och dröjt.

Du har inte kontaktats av andra klubbar?

– Jo det är par finska klubbar och ett par från utlandet som hört av sig för att höra om det finns ett intresse från min sida att röra på mig. Men jag har varit oerhört tydlig i mitt budskap. HIFK är mitt första och enda alternativ i nuläget.
Då norrmannen rekryterades i vintras var han inställd på att det var fråga om ett projekt på tio månader. Men under säsongens lopp har han ändrat sig.
-. Det tar ju en bra stund att lära känns spelare och klubben. Att jag nu skulle lämna klubben känns inte särskilt smart. Jag år verkligt sugen på att göra en säsong till med HIFK så att vi får en hel försäsong tillsammans. Mycket hellre en säsong nummer två med HIFK än en säsong ett någon annanstans.

Mariehamn passar bra

På onsdag väntar ett Kamratmöte på Fredens öar. HIFK gjorde en utmärkt nedre slutserie och gick obesegrat i fem matcher.
– Med facit på hand var det till och med bra att vi spelade på nedre halvan., Vi fick träna bra och vila lite spelare.
RoPS besegrades med 2-0 i lördags efter en solid insats. Hemma har HIFK som vanligt varit grymt starka.
– Det är väl bara Inter som kan matcha våra 28 poäng. Publiken är vår tolfte spelare i Tölö.

Hur stor nackdel är det att spela i Mariehamn?

– IFK Mariehamn är ett lag vi kan matcha båda kvalitets- och taktikmässigt. Och våra fans brukar ju följa oss överallt.
Nu är tidpunkten inte alldeles optimal. Onsdag kväll i oktober och Åland är inte den lättaste ekvationen ens för den mest hängivnaste supportern.
Laget tar den tidiga färjan från Åbo på onsdag morgon.

Nu gäller det vinna eller försvinna, en match avgör allt. Hur påverkar det er?

– Vi måste förbereda oss på allt. Det kan bli 90 eller 120 minuter och straffar.

Slutspelet i ligan:

23.10: HJK-FC Lahti, IFK Mariehamn-HIFK
Segrarna möts i följande omgång. Vinnaren från den andra playoffomgången går till kvalfinal mot Honka. Då finns en kvalplats i Europa League i potten.
ANDRA LÄSER