Ålänning sålde pelletsfabrik - cashade in 15 miljoner

Affärsmannen Kenneth Eriksson toppar listan över de största inkomsterna på öriket Åland. Pengarna härstammar från försäljningen av en lettisk pelletsfabrik.

Vanligtvis brukar magnaten Anders Wiklöf toppa listan över ålänningarna med de högsta inkomsterna, men inte den här gången då Wiklöf brädas av den i Mariehamn bosatta affärsmannen Kenneth Eriksson med kapitalinkomster på över 15 miljoner euro. Förklaringen till jättesumman är den affär som Baltic Groups dotterbolag, Baltic Resources gjorde år 2015 då man sålde sitt innehav i den lettiska pelletsproducenten LatGran Sia för 26 miljoner euro.
– Det är väl okej. Man vill ju alltid ha mer, kommenterade Kenneth Eriksson affären till Ålandstidningen efter försäljningen för ett och ett halvt år sedan.
Efter fabriksförsäljningen köptes Eriksson ut av sin businesspartner Johan Eklund som till HBL bekräftar att 15-miljonerspotten härstammar från det affärsarrangemanget. Eklund vill inte kommentera varför han köpte ut Eriksson.

Började med oljehandel

För ett tiotal år sedan sadlade Baltic Group om från olja till biomassa. När Eriksson sålde aktierna i pelletsfabriken gick han med på en konkurrensklausul som binder honom för flera år framåt.
– Jag får inte ha någon central operativ roll i något bolag som handlar med biomassa. På det sättet är jag vingklippt, säger Eriksson till FNB.
Biomassabranschen är ingen enkel investeringssektor.
– Problemet är att man är beroende av politikernas vilja att driva igenom subventioner och det är något man som investerare inte kan påverka. All bioenergi är subventionerad i dag och det finns ingen gemensam strategi för biomassa i Europa. Länderna följer olika spår. Så det är tämligen svårt att förutspå hur det kan gå.

Vad kan du tänkas investera i istället?

– Jag kan inte säga. Ingen vet. Jag tror att många i dag upplever att det är rörigare än någonsin med till exempel negativa räntor, Syrien, Ryssland och presidentvalet i USA, och förstås flyktingsituationen som jag tycker är bedrövlig.

Ingen vän av listor

Själv är han ingen vän av listor och säger att det inte betyder något för honom att han råkar toppa den åländska kapitalinkomstlistan och ligger på tionde plats på listan över Finlands största kapitalinkomster.
– Det här har inte ändrat mitt liv på något sätt och för mig är det odramatiskt, säger han som vill fortsätta med sin anonyma tillvaro.
På Åland beskrivs Kenneth Eriksson som en driven affärsman som i motsats till finansmannen Wiklöf inte brukar synas i offentligheten eller göra väsen av sig.
Anders Ekström, verkställande direktör för Ålands Näringsliv, kommenterar årets skattelista med att det varje år brukar finnas någon som har utmärkt sig, men att det skulle handla om företagsaffärer i den här storleksklassen, det vill säga 15 miljoner är ovanligt.
– Jag hoppas att det här ska inspirera folk till att utveckla sina företag och tycker att det är bra att det visar sig att det lönar sig att vara företagare, säger Anders Ekström.
ANDRA LÄSER