Shiffrin på rekordjakt – utan mamma

Mikaela Shiffrin tävlar för första gången i karriären utan sin mamma med sig.Samtidigt har den amerikanska alpinstjärnan alltmer börjat fundera på en ordentlig störtloppssatsning.– Jag vill testa mina gränser lite, säger hon till TT.

Mikaela Shiffrin hoppas kunna lägga till ett par störtlopp till på sitt program i vinter.
13.12.2019 07:43
Redan när Mikaela Shiffrin slog igenom i slalom som 17-åring fanns planer på att så småningom lägga till samtliga alpina grenar på programmet. Sju år senare är hon den enda åkaren hittills som vunnit i samtliga discipliner i världscupen – slalom, storslalom, super-G, störtlopp, kombination och parallellslalom.
Fortfarande är det visserligen i huvudsak teknikgrenarna som gäller för amerikanskan, men farten fortsätter att locka.
– Jag kör alla grenar, men inte alla tävlingar, summerar hon.
– Fast jag vill ju köra mer fart, för det är så roligt.

Stor förändring

Föga överraskande har Mikaela Shiffrin inlett säsongen med samma glänsande åkning som hon bjudit på sedan genombrottet.
Men det har skett en stor förändring vid sidan av backen.
För första gången i karriären finns inte mamman med. Eileen Shiffrin, som varit förstatränare och ständigt resesällskap i världscupen, har i vinter valt att huvudsakligen stanna hemma hos den övriga familjen i Colorado, bland annat sedan hennes egen mamma gått bort.
– Vi har pratat mycket om familjen och om att vara hemma, säger Mikaela Shiffrin till New York Times.
– Vi kände att det var viktigt för henne att gå tillbaka till sitt liv. Men det var inte enkelt för någon av oss.

Bättre än Stenmark

När TT träffar alpinstjärnan har hon precis vunnit slalompremiären i Levi, den första stora segern utan mamman på plats. Det är en lättnad att åkningen funkar även utan henne, medger 24-åringen, som i Levi gick om självaste Ingemar Stenmark i antal slalomsegrar.
– Jag hade kul i dag. Men det var skönt att ingen frågade mig om det (Stenmarks rekord) mellan åken. Jag ville bara fokusera på att göra mitt bästa, säger hon.
Mikaela Shiffrin – i Sverige kanske mest känd tack vare alla slalomdueller med Frida Hansdotter – vann i fjol även storslalom- och super-G-cupen för första gången. Och frågan är om det inte blivit dags att tävla även om störtloppspokalen?
Eftersom vintern bjuder på varken ett VM eller ett OS öppnas kalendern upp för en utökad satsning i den snabbaste disciplinen. Som vanligt gäller det dock att välja extremt noggrant, poängterar Shiffrin. För inte ens världens bästa skidåkare har råd att missa för mycket träning i respektive gren.

Testar gränserna

Inte minst är det problematiskt att varje störtloppstävling föregås av minst två officiella träningsåk.
– Jag gillar störtloppet också, men det tar ju sååå mycket mer tid, säger hon.
– Super-G är en tävling, en dag. Störtlopp är en tävling, men tre dagar. Då känner jag hela tiden att jag borde träna slalom, borde träna storslalom, borde träna parallellslalom.
I fartpremiären i Lake Louise den gångna helgen blev hon tvåa i ett av störtloppen och på lördag och söndag väntar nu den något udda kombinationen super-G och parallellslalom i St Moritz, där hon i fjol tog två raka segrar.
Om hon någonsin blir redo att köra samtliga tävlingar i samtliga grenar är dock osäkert.
– Nej, nu med lite mer perspektiv, eller lite mer erfarenhet, vet jag att det kanske inte är möjligt att köra varje enskild tävling på den nivån som jag vill åka skidor på, säger Mikaela Shiffrin.
– Den här vintern ger mig en chans att köra något fler världscuper än jag gjort de senaste åren, att testa den gränsen lite. Varje år gör jag lite, lite mer och blir bekväm med det. Så vi får väl se.

Åkare med segrar i alla discipliner

Mikaela Shiffrin är bara den sjunde åkaren på damsidan som tagit världscupsegrar i samtliga fem klassiska grenar (sedan super-G infördes på programmet 1983). Hon är dessutom den enda som vunnit även i parallellslalom.
Så här ser Shiffrins segerrad ut hittills: 1 störtlopp, 3 super-G, 10 storslalom, 42 slalom, 1 kombination, 5 parallellslalom. Totalt 62 världscupsegrar.
Här är de övriga åkarna som klarat bedriften:
Lindsey Vonn, USA: 43 störtlopp, 28 super-G, 4 storslalom, 2 slalom, 5 kombination. Totalt 82.
Anja Pärson, Sverige: 6 störtlopp, 4 super-G, 11 storslalom, 18 slalom, 3 kombination. Totalt 42.
Janica Kostelic, Kroatien: 1 störtlopp, 1 super-G, 2 storslalom, 20 slalom, 6 kombination. Totalt 30.
Tina Maze, Slovenien: 4 störtlopp, 1 super-G, 14 storslalom, 4 slalom, 3 kombination. Totalt 26.
Pernilla Wiberg, Sverige: 2 störtlopp, 3 super-G, 2 storslalom, 14 slalom, 3 kombination. Totalt 24.
Petra Kronberger, Österrike: 6 störtlopp, 2 super-G, 3 storslalom, 3 slalom, 2 kombination. Totalt 16.
Fotnot: På herrsidan har Bode Miller, USA, Marc Girardelli, Luxemburg, Pirmin Zurbriggen, Schweiz, Kjetil André Aamodt, Norge och Günther Mader, Österrike, vunnit i världscupen i de fem grenarna.

ANDRA LÄSER