Bussbolaget: Förare larmade om olycksbussen

Bussen som körde av vägen och välte i svenska Härjedalen i söndags genomgick en extra kontroll strax före dödsolyckan. Denna extra verkstadsgenomgång skedde med anledning av att en förare haft synpunkter på fordonet, uppger företaget Bergkvarabuss.

06.04.2017 14:20 UPPDATERAD 06.04.2017 17:25
Enligt ett pressmeddelande från bolaget skedde en översyn av bussen i Varberg torsdagen den 30 mars. Dagen därpå kördes den utan passagerare till Skene. När den kom fram meddelade bussföraren att han upplevde en osäkerhet, varvid bussen åter kontrollerades och provkördes av en förare som var van vid busstypen.
"Inga fel konstaterades. Fordonet uppträdde helt normalt", skriver Bergkvarabuss vd Göran Mellström.
Företaget skriver även att man inte vill göra några uttalanden, utan avvaktar utredningen.
När bussen kraschade i söndags var den på väg från Skene i Västergötland till Klövsjö. Ombord fanns 52 ungdomar från Ängskolan i Skene och sju vuxna. Tre ungdomar omkom och fler än 20 skadades i olyckan.
På onsdagen meddelade fackförbundet Kommunal att man förbereder en omfattande stämning mot Bergkvara Buss. Medlemmar i Kommunal som kör för bolaget vittnar om pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö.
– Bergkvara Buss är ett företag som vi under en längre tid haft under lupp. Många av våra medlemmar vittnar om väldigt pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö. Och vi förbereder nu en ganska omfattande stämning mot företaget i Arbetsdomstolen som gäller utlandsresor och beställningstrafik av det här slaget, sade Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal.

Bussolyckan i Härjedalen

Larmet om bussolyckan kom klockan 07.07 på morgonen svensk tid söndagen den 2 april.
En buss med 59 personer – 52 ungdomar och 7 vuxna – hade åkt av vägen och hamnat på sidan.
Tre ungdomar omkom. Över 20 personer behövde sjukhusvård, varav fem för allvarliga skador.
Bussresan hade startat klockan 22 på lördagskvällen från Skene i Västergötland.

ANDRA LÄSER