Väktarvåld får Brasilien att ta till gatorna efter svart mans död

En svart mans död i den brasilianska staden Porto Alegre har utlöst landsomfattande protester och krav på åtgärder mot rasism.Fallet liknar på många sätt det uppmärksammade dödsfallet av amerikanen George Floyd i somras.

Demonstrationer mot rasism i brasilianska Sao Paulo dagen efter en uppmärksammad dödsmisshandel.

– Det är en oerhörd sorg. Jag skulle inte vilja att någon drabbas av den, säger Joao Batista Rodrigues Freitas i samband med begravningen av hans son på lördagen.

Afrobrasilianske Joao Alberto Silveira Freitas misshandlades i torsdags till döds av säkerhetsvakter utanför en mataffär tillhörandes den franska kedjan Carrefour.

En video filmad av ett vittne visar hur en av butikens vakter upprepade gånger slår Silveira Freitas i huvudet medan en annan vakt håller fast honom. Han dödförklarades senare på plats.

Dog av syrebrist

Enligt de preliminära rättsmedicinska utlåtandena blev Silveira Freitas misshandlad i över fem minuter och han dog sedan av syrebrist.

Videoinspelningen från händelsen spreds som en löpeld på brasilianska medier och endast timmar efter händelsen samlades tusentals demonstranter på olika platser runt om i landet. Bland annat riktades skarp kritik mot matkedjan som anställt vakterna och butiker vandaliserades på flera håll.

Polis avfyrade tårgas och chockgranater mot folkmassor på flera platser.

Förbättra samhället

De två säkerhetsvakterna som syntes på filmen har gripits, en av vakterna var vid tillfället även anställd inom landets militärpolis.

Vid begravningen deltog ett 40-tal personer, de flesta anhöriga. Kistan var svept i den blå flaggan för Sao José, den fotbollsklubb den döde mannen gillade.

– Jag hoppas att alla känslor som hans död har väckt kommer att göra vårt samhälle bättre... att vi ska lära ut principen om jämlikhet i skolorna, säger hans pappa.

ANDRA LÄSER