EU:s hårda julklapp till Ryssland: Nya sanktioner

Veckan före jul skickar EU ännu ett hårt sanktionspaket mot Ryssland. EU:s medlemsländer är överens i samband med ledarnas toppmöte i Bryssel.

Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med Valentina Teresjkova, som 1963 blev första kvinna i rymden. Arkivfoto.
15.12.2022 22:43
Efter långa diskussioner nåddes en uppgörelse på torsdagskvällen.
"Ambassadörerna enades i princip om ett sanktionspaket mot Ryssland som del av EU:s fortsatta stöd för Ukraina. Det tredje sanktionspaket mot Ryssland som förhandlats fram under Tjeckiens ordförandetid kommer att bekräftas via skriftlig procedur i morgon", skriver ministerrådets ordförandeland Tjeckien på Twitter.
Paketet är det nionde totalt sedan i februari och har varit på gång i ett par veckor, utan att länderna kunnat enas. Även på torsdagen krävdes extra förhandlingar innan allt gick i lås.
Exakt vad paketet innehåller har ännu inte offentliggjorts. Tidigare uppgifter har emellertid talat om sanktioner mot bland annat fler banker, ryska tv-bolag, politiska partier, underrättelsetjänsten GRU och en lång rad individer – däribland 85-åriga kosmonautveteranen Valentina Teresjkova, som nuförtiden sitter i det ryska parlamentet.
Det har även talats om ytterligare exportförbud mot en lång rad varor, bland annat kamerautrustning, drönare, hårddiskar, generatorer och undervattensutrustning.

ANDRA LÄSER