Pitkämäki fortsätter karriären - siktar på EM nästa år

Tero Pitkämäki fortsätter spjutkarriären i minst en säsong till och siktar på framgångar i EM nästa sommar. 34-åringens beslut var väntat och han bekräftade saken på fredagen.

Tero Pitkämäki satsar på att tävla i EM i Berlin nästa år.
– Det var inte svårt att fatta beslutet. Efter en bra säsong är motivationen på topp och hälsan är också god. Dessutom tror jag hårt på att jag kan nå framgångar också framöver, säger Pitkämäki i ett pressmeddelande.
I början av september meddelade Pitkämäki i samband med landskampen mot Sverige att han tänker ta en paus från spjutfunderingarna och koncentrera sig på familjen och jobb i skogen. Han räknade med att beslutet om den fortsatta karriären kommer av sig själv.
Pitkämäki har inte spräckt 90-metersgränsen sedan världsmästaråret 2007, men den gångna sommaren var positiv också på hans måttstock.
I London-VM slutade Pitkämäki femma och hans säsongsbästa kast mätte hela 88,27 meter.
– Den internationella nivån på spjutkastning var väldigt bra förra säsongen. Det är fint att jag fortsättningsvis kan hänga med världstoppen.
Tysken Johannes Vetter vann VM-guldet i somras och kastade det otroliga årsbästat 94,44 meter. Också två andra tyskar kastade över 90-metersgränsen under sommaren, Thomas Röhler (93,90) och Andreas Hoffmann (91,07). Det blir hemma-EM för dem nästa år, i Berlin.
I EM-sammanhang saknar Pitkämäki en guldmedalj. I Göteborg 2006 tog han silver, i Barcelona 2010 och i Zürich 2014 brons.
Pitkämäki har förutom VM-guldet från 2007, även VM-silver från 2013 och VM-brons från 2015. I Peking 2008 tog han OS-brons.
ANDRA LÄSER