Ryssland klarade inte av sin utlandsskuld

Ryssland klarar inte av att betala räntorna på sin utlandsskuld. Betalningsanståndet på en månad för en skuld på 100 miljoner dollar gick ut på söndagen, men på grund av sanktionerna når inte de ryska pengarna sina mottagare.

Ryssland borde ha betalat räntor till ett värde av 100 miljoner dollar senast på söndag kväll. De västliga sanktionerna gör det omöjligt för landet att betala skulden.
Internationella nyhetsbyråer meddelar att Ryssland för första gången sedan 1918 håller på att missa en betalning av sin utlandsskuld. Det om en formell inställning av betalningarna blir verklighet.
Det gäller nu en skuld på omkring 100 miljoner dollar som förföll till betalning i slutet av maj. Ryssland hade fått anstånd med den betalningen till i söndags. Klarar man inte av att betala hotas landet av konkurs. Den konkursen har betydelse främst för de fordringsägare som blir utan sina pengar.
Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade på måndagen att Ryssland formellt ställde in sina betalningar. Några konkreta källor hänvisar byrån inte till. De banker Bloomberg citerar uppger att man räknar med att fordringsägarna inte vidtar några omedelbara åtgärder.
Enligt brittiska BBC skulle Ryssland ha gjort sinn bästa för att betala, eftersom en inställning av betalningarna upplevs som en stor prestigeförlust.
Bloomberg skriver att de inställda betalningarna visar hur snabbt Ryssland blivit utstött ekonomiskt, finansiellt och politiskt. De ryska statspappren har handlats till bedrövligt låga nivåer sedan mars, tillgångarna i utländska banker är frusna och de stora bankerna är uteslutna från det globala betalningssystemet.
Nyhetsbyrån konstaterar ändå i sin rapport att de inställda betalningarna mest har en symbolisk betydelse. Den ekonomiska nedgången i Ryssland och landets höga inflation är betydligt värre och konkretare problem.
Det finns pengar för att betala skulder i Moskva, men medlen är i ryska rubel eller kinesiska yuan, valutor som inte accepteras av fordringsägarna.
Att en stat blir oförmögen att sköta sina betalningar är inte samma sak som när ett företag går i konkurs. Från ryskt håll har man kallat situationen för en fars och har framhållit att det inte är någon konkurs i egentlig mening, eftersom Ryssland både har pengarna och viljan att betala.

ANDRA LÄSER