Yvonne Hoffmans författarskap prisbelönas

Författaren Yvonne Hoffman får ett av Svenskfinlands största litterära priser.

Yvonne Hoffmans böcker har getts ut av bland annat Fontana Media och Scriptum.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
20.07.2022 08:00 UPPDATERAD 20.07.2022 14:52
Choraeuspriset 2022 tilldelas författaren Yvonne Hoffman, född 1941 i Helsingfors och numera bosatt i Österbotten, ”för hennes engagerade insats för finlandssvensk barn- och ungdomslitteratur”.
– I hennes stilsäkra böcker får läsaren ta del av såväl realistiska vardagsskildringar i samtida och historiska miljöer, som nervkittlande äventyr som överskrider gränsen till spänningens och fantasins värld, heter det i prismotiveringen.
Hoffman premieras även för sitt läsfrämjande arbete bland barn och unga.
Choraeuspriset på 12 000 euro är ett av de största litteraturprisen i Svenskfinland. Det delas ut av Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen. Pristagaren belönas för hela sitt författarskap.
Barn- och ungdomsboksförfattaren Hoffman debuterade 1977. Hon har även varit läroboksförfattare och haft förtroendeuppdrag för Finska barnboksinstitutet, Finlands svenska författareförening och Svenska Österbottens litteraturförening.
Choraeuspriset är uppkallat efter diktaren Michael Choraeus (1774–1806) och har delat ut sedan 1995. I fjol gick priset till författaren Catharina Östman.

ANDRA LÄSER