Blåvita team i EM-medaljjakt

Europamästerskapen i OS-klasserna Nacra 17, 49er och 49er FX kör i gång på tisdag.

Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen jagar EM-medalj i Nacra 17.
Danska Århus står värd för EM i OS-seglingklasserna Nacra 17, 49er och 49er FX. Finland representeras av ett båtlag per tävlingsklass: Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen (Nacra 17), Ronja Grönblom och Veera Hokka (49er FX) samt Ville Korhonen och Edvard Bremer (49er).
De två förstnämnda duorna har medaljförhoppningar på de danska vågorna. Sällskapet är tufft då både de regerande världsmästarna, John Grimson/Anna Burnet och OS-mästarna, Ruggero Tita/Caterina Banti är européer, från Storbritannien respektive Italien.
– Jämfört med andra tävlingsklasser är nivån i Nacra alltid den tuffaste tänkbara eftersom det är en så liten tävlingsklass. Vi har tävlat mot samma team och målet är det samma som i tidigare tävlingar: att vara bland de tre bästa, säger Kurtbay, som tillsammans med Keskinen nått prispallen i världscupen i år, i Seglingsförbundets pressmeddelande.
Vi har tävlat mot samma team och målet är det samma som i tidigare tävlingar: att vara bland de tre bästa.
Sinem Kurtbay
Grönblom/Hokka åker till EM med fjolårets skrällartade VM-fjärdeplats i tankarna – trots en svårare vår.
– Tävlingspausen som berodde på sjukdom syntes i resultaten i Kieler Woche, men vi kunde väcka tävlingssinnet inför EM. Nivån kan till och med vara tuffare än i VM i höstas. Vi hoppas på en jämn prestation, som märks i ett bra resultat, kommenterar duon.
De tio bästa båtlagen går till söndagens medaljstarter.
– Vi har två väldigt konkurrenskraftiga båtlag som kan kämpa om medaljer om de är på sin egen nivå. Utmanarlandslagets Korhonen och Bremer hör till de största talangerna i sin åldersklass och de kan redan glimta till på seniornivå. Det ska bli en intressant tävlingsvecka, säger landslagets träningschef Vili Kaijansinkko.

ANDRA LÄSER