Flera journalister utsatta för tårgas och gummikulor i samband med tumult i USA

Flera journalister uppges ha utsatts för gummikulor och tårgas då de rapporterat från oroligheterna i Minneapolis i USA.– Plötsligt smällde det, jag föll ihop och tappade alla grejer. Jag kände att jag var träffad i benet, säger svenska Expressenkorrespondenten Nina Svanberg till den egna tidningen.

Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Hon berättar att hon befann sig tillsammans med en större grupp journalister då poliser och polisfordon närmade sig.
– Det var en grupp journalister som fotade polisen, det var uppenbart att vi var media. Plötsligt smällde det, säger Svanberg till Expressen.
Norska VG:s utsända fotograf Thomas Nilsson var på plats med Nina Svanberg och beskriver hur polisen sköt tårgas mot dem.
– Plötsligt träffades hon av en gummikula i låret. Hon sjönk ihop lite och jag kastade mig ner på marken. Polisen fortsatte att skjuta i vår riktning. Vi beslutade att springa till andra sidan gatan för att söka skydd, säger han till VG.
Enligt Nilsson ska han samtidigt ha upptäckt att någon siktade på honom med ett lasersikte. Han beskriver situationen som överraskande och att polisen måste ha sett att de var från pressen.
– Jag hade på mig två kameror, presskort runt halsen och hade hjälm och gasmask. Vi tog bilder och uppförde oss på ett annat sätt än demonstranterna, säger han.

Flera journalister attackerade

Flera journalister som rapporterar från oroligheterna i USA, som utlöstes sedan den svarte mannen George Floyd dött efter ett polisingripande, vittnar om hur kravallpolis skjutit tårgas och gummikulor trots att de identifierat sig som journalister.
Den grävande journalisten Madeleine Baran från AMP Reports skriver på Twitter att en polis siktade mot henne och att han inte sänkte vapnet, trots att hon ropade att hon var journalist.
Och ett klipp från NBC-kanalen WAVE 3 News publicerad på fredagen, visar hur kravallpoliser i Louisville öppnar eld med gummikulor mot kanalens reporter och kameraman.
På fredagen greps också det amerikanska mediebolaget CNN:s korrespondent Omar Jimenez och hans tv-team i direktsändning. Tv-bilderna visar hur Jimenez tydligt identifierar sig själv som journalist och pratar lugnt med de kravallutrustade poliserna innan han förs i väg. Journalisterna släpptes en timme senare.
Delstaten Minnesotas guvernör Tim Walz ringde senare till CNN:s chef och bad om ursäkt. Vid en presskonferens på fredagen sade han att sådant inte får ske igen, och understryker sedan att händelsen underminerar det öppna samhället och rättsstaten.

ANDRA LÄSER