Världens rikaste blev ännu rikare – Bezos förmögenhet är nu över 200 miljarder

Världens rikaste person är nu ännu rikare. Amazons grundare Jeff Bezos är först i världen med en förmögenhet på 200 miljarder dollar eller mer.

Amazons grundare Jeff Bezos förmögenhet har nått nya höjder. Arkivbild
Pandemin har gynnat amerikanska e-handelsjätten Amazons aktie som rusat drygt 80 procent det senaste halvåret. Det har gjort att Bezos nu kunnat se sin egen förmögenhet nå en ny milstolpe. Efter de senaste dagarnas uppgång har den passerat 200-miljardersgränsen, räknat i dollar, för första gången enligt Bloombergs "Billionaires Index".
Det betyder att tvåan på listan, Bill Gates, får se sig distanserad med 78 miljarder dollar.

Ännu en milstolpe

Bezos är dock van vid att vara i topp. Redan 2017 kunde han för första gången titulera sig världens rikaste person och ett år senare blev han först att nå 150 miljarder dollar.
Cynikern kan påpeka att han hade nått den senaste milstolpen ännu snabbare om det inte varit för skilsmässan förra året från dåvarande hustrun MacKenzie Scott som i samband med skilsmässan fick fyra procent av aktieportföljen i Amazon.

Homogent i toppen

Två saker är uppenbara när det gäller Bloombergs miljardärslista: man och från USA, är två självklara faktorer för att hamna högt upp. Den högst placerade kvinnan, Françoise Bettencourt Meyers, återfinns först på tolfte plats, en placering före MacKenzie Scott.
67-åriga Bettencourt Meyers är barnbarn till grundaren av sminkjätten L'Oréal och har nu enligt den senaste listan en privat förmögenhet motsvarande 66,7 miljarder dollar.
15 av de 20 högst placerade är också från USA där Jack Ma är den enda miljardären från Kina att slå sig in.
På Bloomberglistan finns bara en finländare, Kones storägare Antti Herlin som kommer in på en 280:e plats. Han noteras för en förmögenhet på drygt 7 miljarder amerikanska dollar.

Världens fem rikaste personer

Namn Land Förmögenhet
1. Jeff Bezos USA 202 miljarder dollar
Grundare av e-handelsjätten Amazon, äger för närvarande elva procent av bolaget efter att förra hustrun MacKenzie Scott fick fyra procent av aktieinnehavet i samband med parets skilsmässa. Amazon grundades i början av 90-talet och affärsidén var primärt att sälja böcker via nätet. Har gradvis därefter breddat sitt utbud till bland annat mode, hemelektronik och leksaker. Utöver Amazon har Bezos även investerat i tidningen The Washington Post som han köpte 2013 liksom rymdfärdsföretaget Blue Origin som satsar på rymdturism.
2. Bill Gates USA 124 miljarder dollar
Byggde sin förmögenhet genom att han var med och grundade Microsoft. Efter att ha uppnått 1 590 poäng av 1 600 möjliga på SAT-provet som kan jämföras med det svenska högskoleprovet inledde Gates sina studier vid prestigeuniversitet Harvard som dock inte kom att avslutas. I stället träffade han Steve Ballmer som blev hans framtida affärspartner i Microsoft. Förutom Microsoft är förmögenheten kopplad till investmentbolaget Cascade som förvaltat delar av Gates privata kapital. Har sedan början av 2000-talet fokuserat på sin och hustruns stiftelse som tidigare arbetat kring polio och aids men under senare tid fokuserat på covidhjälp.
3. Mark Zuckerberg USA 115 miljarder dollar
Medgrundare till sociala nätverket Facebook i samband med att han studerade på Harvard. Efter framgångarna stämdes Zuckerberg av medgrundarna för upphovsbrott. I samband med dotterns födsel 2015 meddelade Zuckerberg att han planerade att ge bort 99 procent av sin aktieportfölj till filantropiska syften. Har samtidigt varit i blåsväder för att Facebook tillåtit kontroversiella inlägg, bland annat från president Donald Trump.
4. Elon Musk USA 101 miljarder dollar
Född i Sydafrika men flyttade i 18-årsåldern till Kanada. Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk som var företagets enskilt största aktieägare hade då aktier värda 165 miljoner dollar. Numera känd för elbils- och energiföretaget Tesla vars aktie under senare tid rusat på börsen i New York och nu är värd runt 2 000 dollar. Står även bakom rymdsatsningen med bolaget Space X som i maj i år blev den första privata aktören att skicka ut astronauter i omloppsbana runt jorden.
5. Bernard Arnault Frankrike 86,6 miljarder dollar
Född 1949 och grundare av lyxvarukonglomeratet LVMH med bland annat modehuset Louis Vuitton och champagneproducenten Moët et Chandon liksom klocktillverkaren TAG Heuer. Bor i Paris och har dessutom gjort sig känd som en stor konstsamlare med verk av bland annat Andy Warhol och Pablo Picasso.
Källa: Bloomberg.
ANDRA LÄSER