Skona husdjuren från värktabletter för människor – kan förgifta både hund och katt

Läkemedel bryts inte ner på samma vis i djurets kropp som i människokroppen, och därför ska läkemedel ämnade för människor inte ges åt hunden eller katten där hemma.

Värktabletter som är ämnade för människor kan leda till en allvarlig förgiftning hos både katter och hundar.
Ge inte värktabletter för människor åt husdjuren där hemma, om inte en veterinär uttryckligen uppmanat dig att göra det. Det vill djurförsäkringsbolaget Agria påminna alla djurägare om.
Värktabletter som är ämnade för människor kan leda till en allvarlig förgiftning hos både katter och hundar. Läkemedel bryts inte ner på samma vis i djurets kropp som i människokroppen. En del läkemedel bryts ner långsammare, medan andra inte bryts ner över huvud taget hos djuren.
Paracetamol, acetylsalisylsyra och ibuprofen är tre vanliga ämnen som är farliga för katter. De ämnen som orsakar flest förgiftningsfall bland hundar är ibuprofen och paracetamol, men i stor mängd kan i princip vilket läkemedel som helst vara farligt, meddelar Agria.
Om man misstänker att ens husdjur fått i sig värkmedicin eller andra läkemedel ska man genast kontakta veterinären. Symtom på förgiftning tenderar att dyka upp genast eller inom ett par timmar, men en del som exempelvis njursvikt eller leverskador kan dröja till och med veckor. Därför är det viktigt att omedelbart ta kontakt med veterinären om man misstänker att ett husdjur har ätit upp någon medicin, även om djuret inte visar några symtom.

ANDRA LÄSER