Önskas: En starkare samtalskultur inom konstfältet

Annatuuli Saine älskar goda samtal och har därför startat ett nytt forum i Fiskars för samtal kring konst och vetenskap. Hennes nästa dansverk kretsar kring minnen från studietiden i Holland och erfarenheter som konstmodell.

Vid invigningen av andelslaget Onomas 25-årsjubileumsutställning uppträdde Annatuuli Saine vid Rutsuko Sakatas inbjudande konstverk, i en dräkt designad av Sakata.
21.07.2021 12:00
Under trettio år som konstnär har koreografen och dansaren Annatuuli Saine oförtröttligt satt i gång projekt efter projekt. Dansverk av alla de slag, kabaréer, dansfilmer, på sistone ofta med starka inslag av skådespelararbete som till exempel i den kritikerrosade Schjerfbeck-föreställning hon gjorde tillsammans med manusförfattaren Iida Hämeen-Anttila och skådespelaren Kati Outinen (läs recensionen i HBL 26.2.2019).
Då vi träffas i juni är Saine mitt uppe i repetitionerna med Raseborgs sommarteater, där hon efter en paus på tio år än en gång fungerar som koreograf. Att uppsättningen av Peter Pan dels har skjutits upp med ett år, dels repeterats under exceptionella förhållanden är förstås en utmaning för alla inblandade.
– I vår repeterade vi flera månader i smågrupper, alltså gick det åt dubbelt så mycket tid än vanligt till att inöva och repetera. För mig som koreograf är det extra viktigt att få folk att fungera i grupp, så visst har det känts aningen splittrat.

ANDRA LÄSER