Insändare: Ryssland agerar, väst endast reagerar

28.11.2022 17:18
Rysslands anfallskrig mot Ukraina har pågått i nio månader. Då Ryssland inte har framgång på slagfältet bombar landet ukrainsk infrastruktur sönder och samman för att göra livet outhärdligt för civila.
Under hela kriget har Ryssland agerat och väst endast reagerat. Ryssland har framhållit var gränsen går för att inte Ryssland skall eskalera kriget. Väst har endast talat om att gränsen är kärnvapen och kemiska vapen och verkar alltså att halvt acceptera det bombande Ryssland nu håller på med.
Det låter bisarrt då väst, efter att Ryssland bombat och förstört infrastruktur, reagerar med att säga att väst hjälper med återuppbyggandet i stället för att försöka agera så att bombandet, dödandet och förstörandet slutar.
Kan det vara så att många länders presidenter och statsministrar helt enkelt inte har tillräcklig människokännedom för att kunna avgöra när diplomatin med Putin och hans närmaste inte längre fungerar? Hur tråkigt det än är så är man ibland tvungen att ta till mycket drastiska åtgärder om motparten är som Putin.
Nu är det för sent att helt kunna undvika kriget som orsakat mängder döda och sårade och en ännu större mängd barn och vuxna som resten av livet kommer att lida av de psykiska trauman kriget har orsakat.
Borde det inte senast nu vara dags för väst att säga att om inte Ryssland omedelbart slutar med bombandet så får Ukraina vapen med längre räckvidd och kan börja beskjuta de ställen i Ryssland varifrån raketer har avfyrats mot Ukraina; att Ukraina får moderna pansarvagnar; att Ukraina får några attackhelikoptrar och jaktplan så att utbildning kan inledas och att Ukraina får bättre och mera luftvärnsvapen.
Listan är endast ett förslag av en person som inte är bevandrad i krigföring. Månne inte tiden senast nu är inne för väst att inte bara reagera utan agera?
Ove Näsman, Dalsbruk
Benny Ginman, Bad Tölz, Tyskland

ANDRA LÄSER