Mamma mia, Antonio Conte

Det är inte längre frågan om, utan när Antonio Conte lämnar Tottenham. Och det lär han göra snart efter att ha gått sällsynt hårt åt spelarna och klubbledningen i lördags.

Antonio Conte längtar hem till Italien.
KrönikaJonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
20.03.2023 09:22
Antonio Conte längtar hem. Det är inte någon nyhet, men efter Tottenhamtränarens närmast bisarra presskonferens efter lagets match mot Southampton i lördags blev det tydligare än någonsin.
Conte var rasande och slängde hela laget, klubben och dess ledning under bussen i sin tio minuter långa monolog efter Tottenhams poängtapp mot ligajumbon. Han kallade sina spelare för själviska och kritiserade mentaliteten som genomsyrar klubben.
En reporter frågade varför det ligger till som det gör.
– För att de (spelarna) har blivit vana vid det. Det spelar inte för något betydelsefullt. De vill inte spela under press. De vill inte spela under stress. Det här är Tottenhams historia. Tjugo år under samma ägare och de har inte vunnit någonting, svarade Conte.

Han har onekligen rätt i det han säger (förutom att Tottenham faktiskt vann ligacupen 2008). Tottenham har blivit en symbol för att vara nära, men aldrig riktigt gå hela vägen. Supportrarna till klubben tycker nog i mångt och mycket lika som Conte.
På ett sätt är det fräscht att en tränare säger något annat än de vanliga klichéerna. Att lyfta katten på bordet är det första steget till förändring. Och Tottenham behöver verkligen en förändring.
Men samtidigt måste Conte se sig själv i spegeln.
Att gå så hårt mot sina spelare framför media är inte acceptabelt. Conte är huvudtränare och det är i första hand hans uppgift att få spelarna att prestera ute på planen. Att skylla tillkortakommandena på spelarna och kulturen inom klubben håller inte, speciellt inte då han tillsattes för att åstadkomma en förändring.

Contes uttalanden i lördags var extrema, men under hela säsongen har det funnits tendenser till missnöje hos italienaren. Det har klagats på uteblivna värvningar och Conte har avfärdat alla tankar om att hans lag skulle kunna utmana om någon av de stora pokalerna.
Säger man sådana saker till medier så sätter det tankarna i rörelse i huvudet på spelarna. Tror han egentligen på oss? Vill han verkligen träna oss? Spelarna är såklart professionella och Conte säger säkert helt andra saker till dem bakom stängda dörrar, men öppen kritik av spelare är sällan ett gott tecken.
Contes kontrakt med Tottenham löper ut den här säsongen och någon förlängning lär det inte bli. Det mer troliga är att Tottenham har en ny manager då landslagsuppehållet är över.
Och det är nog också det Antonio Conte vill.

ANDRA LÄSER