Flera fall av husdjurssmuggling i östra Nyland utreds

Polisen i östra Nyland utreder flera fall där illegalt importerade kattungar och hundvalpar köpts.

Hundar kan i dag gå för hisnande priser, vilket också gör dem till lockande smuggelvaror för skumma försäljare.
Adam Stefánsson Högnäs
17.01.2022 11:36
Sampsa Aukio, kriminalkommissarie på Östra Nylands polisinrättning, säger i ett pressmeddelande från polisen att det finns flera skyldigheter i och med import av djur.
När det gäller import i kommersiellt syfte krävs till exempel vaccination mot rabies och ett så kallat Traces-hälsointyg i stället för försäkring.
Nu utreder polisen i området flera fall av husdjursimport som inte mött kriterierna.
– Den senaste tiden har det förekommit fall med illegalt importerade kattungar eller hundvalpar med papper som inte hållit måttet. Passet har varit falskt eller så har djuret saknat chip och vaccinationer. Ofta har djuret varit under leveransåldern, säger Aukio.

Brott att köpa

Polisen påminner att illegal import av djur kan räknas som smuggling. Dessutom kan köp av ett importerat djur i sin tur uppfylla kriterierna för olaga befattningstagande med infört gods.
Om säljaren vill att köpbeslutet fattas snabbt och betalningen ska ske kontant utan köpebrev borde varningsklockorna ringa.
– Misstanke om ett olagligt importerat djur bör också uppstå i fall där säljaren inte visar upp de papper som krävs för kommersiell import, eller säljaren har en oklar redogörelse för när valpen föddes eller vem och var valpens mamma är.
Köpare ska också kunna begära att få se ett veterinärintyg, där både intyg om vaccination och medicinering framgår, säger Aukio. Inte minst eftersom ekinokockos och rabies kan smitta människor.

Granska både försäljare och djur

Enligt Aukio är det värt att se både modern till djuret du ska köpa och också eventuell kull.
– Före köpet är det värt att uppmärksamma om säljaren ställer upp med eget namn, adress och telefonnummer. Se dessutom till att valpen har lämpliga papper i ordning senast vid köptillfället och att säljare och ägare är samma person.
Efter att du diskuterat djurets ursprung, hälsa och förhållanden är en visit till veterinären också en bra idé.
– Veterinären kommer att läsa av chipet och kontrollera att pass och chip matchar och att valpen har alla nödvändiga vaccinationer och mediciner. I alla skeden av förvärvet är det värt att kontakta polisen om det finns misstankar om till exempel att djuret inte kan ha förts in i landet lagligt eller att det är något fel på djurets förhållanden.

ANDRA LÄSER