Aktivister från Greenpeace Norden är på plats i Nynäshamn söder om Stockholm, där de har lyckats hindra det holländska fartyget Coral Energy från att ta iland och pumpa in sin last med rysk fossilgas.
Aktivister har både klättrat upp i de kranar som används till att lossa av gasen från fartyget och paddlar i kajaker i vattnet utanför lastkajen för att förhindra fartyget från att lägga till. Även Greenpeace segelfartyg “Witness” är på plats, med ett tiotal aktivister ombord.
Greenpeace kräver att den svenska regeringen fattar ett beslut och omedelbart stoppar importen av rysk fossilgas.
Kampanjledaren Karolina Carlsson är en av dem som är ombord på Witness och hon säger till HBL att miljörörelsen har lyckats med en av sina målsättningar.
– Coral Energy är inte längre kvar i Nynäshamn, fartyget har vänt. Jag kan inte säga vart det är på väg, men vi hoppas att den ryska gasen inte lossas i någon annan svensk hamn nu, säger Karolina Carlsson.
Polisen på plats
Hon berättar att de fyra aktivister som paddlar intill lastkajen kämpar mot polisen, som är på plats i egen båt och gör sitt yttersta för att pusha bort aktivisterna från hamnområdet.
– De fyra aktivister som har klättrat upp i kranarna är kvar där uppe, men paddlarna har problem med polisen. Segelfartyget har kastat ankar intill lastkajen, men vi har fått stå i fred här, polisen har inte ännu stört oss, säger Carlsson.
Hon påminner ändå om att det viktigaste målet med aktionen är att få Sveriges statsminister Magdalena Andersson och hennes regering att få ett slut på importen av rysk gas.
– Vi förväntar oss någon slags reaktion från Magdalena Andersson. Det måste bli ett stopp för den ryska gasen nu.

Aktivister från Greenpeace Norden har klättrat upp i de kranar som används till att lossa och lasta av gasen från fartyg i Gasums LNG-terminal i Nynäshamn.
Gasum, som ägs av finska staten, importerar regelbundet ryskproducerad gas av Gazprom till Finland och Sverige, även om det ryska företaget finns med på västländernas sanktionslistor. I Sverige köper bensinstationer, färjeföretag och bränsleleverantörer LNG av Gasum, i Finland använder en rad stål- och gruvindustrier den ryska gasen.
"Statsägda Gasums verksamhet är helt ohållbar. Ännu ett halvt år efter att kriget bröt ut finansierar ett statsägt bolag Rysslands krigsmaskineri. Regeringen måste nu ingripa och förbjuda importen av alla fossila bränslen från Ryssland till Finland", säger Olli Tiainen som är Greenpeace Finlands klimatexpert.
Greenpeace uppskattar att en fartygslast med rysk gas från Vysotsk är värd över 25 miljoner euro, vilket motsvarar nästan fyra avancerade Kalibr-missiler, eller omkring 80 av de äldre Tochka-U-missilerna, bägge är vapensystem som Ryssland använder i sitt anfallskrig i Ukraina.
ANDRA LÄSER

Svenskfinland
Efter Jörn Donners död upptäckte hans änka Bitte Westerlund makens dubbelliv
24.03.2023 16:25


Ben Zyskowicz
IL: Ben Zyskowicz misshandlad i Helsingfors – ”Skällde ut mig för Nato och för judendomen”
25.03.2023 14:05

Kriget i Ukraina
”Jag har armar, ben och könsorgan i behåll” – så mår finländarna som skadades under rysk granateld för en vecka sedan
25.03.2023 05:01
