Var ska statsministern bo? Smolna övervägs i stället för Villa Bjälbo – se bilderna på förslagen

Statsrådet överväger att flytta statsministerns officiella residens från Villa Bjälbo i Mejlans till Smolna vid Södra Esplanaden, rapporterar Uutissuomalainen. Frågan gäller tidigast den som bli statsminister efter valet.

Statsminister Sanna Marin har valt att bo på Villa Bjälbo.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
23.11.2022 12:25 UPPDATERAD 23.11.2022 13:51
Sedan det uppstod oklarheter om vem som ska betala statsministerns frukost i Villa Bjälbo har statsrådet arbetat med nya föreskrifter och regler. 
Men det har dragit ut på tiden, och är ännu inte klart, rapporterar redaktionen Uutissuomalainen
En orsak till att de nya föreskrifterna inte är klara är att flera frågor kommit in i processen. 
En är möjligheten att statsministerns residens inte längre ska vara Villa Bjälbo, utan statsrådets representationslokal Smolna i Helsingfors centrum.
Smolna, ritad av Carl Ludvig Engel, byggdes på 1820-talet och ligger vid Södra Esplanaden. Byggnaden har fungerat som statsrådets representationslokal sedan 1960-talet. 
Smolna genomgår som bäst en renovering. I samband med den överväger man också funktionerna. Renoveringen ska vara klar i vår.
– Statsrådets kansli har beslutat att fortsätta bereda föreskrifterna för statsministerns tjänstebostad så, att vi också tar den renoverade representationslokalen i beaktande, och hur den möjligtvis kan fungera som statsministerns tjänstebostad, säger enhetschef Heikki Hovi vid statsrådets kansli till Uutissuomalainen.
Vilket förslag som gäller ska klarna i vår, då renoveringen blir klar. Frågan gäller alltså tidigast den som blir statsminister efter val.
Men alla statsministrar har inte valt att flytta in i tjänstebostaden. Den nuvarande statsministern har dock bott i Villa Bjälbo. Byggnaden har i vilket fall som helst varit även en representations- och möteslokal, med pressutrymmen i källarvåningen. På den rymliga punschverandan mot havet har Yle varje månad spelat in Statsministerns frågetimme.
Kring Villa Bjälbo finns bland annat en tennisplan, en strandbastu med brygga, ett lusthus, planteringar och garage.
Smolna har också fungerat som representationslokal, bland annat under statsbesök. Här finns också övernattningsmöjligheter. När Juha Sipiläs regering förhandlade om regeringsprogrammet skedde det på Smolna.
Så ser Villa Bjälbo och Smolna (före renoveringen) ut:
Salongen på Villa Bjälbo.
Statsminister Sanna Marin på Villa Bjälbo vid vattnet.
Smolna ligger på Södra Esplanaden, nära Salutorget.
Smolna inifrån. Timo Soini (Sannf), Juha Sipilä (C) och Alexander Stubb (Saml) presenterade sitt regeringsprogram på Smolna 2015.
Kristallkrona på Smolna.

ANDRA LÄSER