Bayern öppnar restauranger och hotell

Den tyska delstaten Bayern planerar att inom kort låta restauranger slå upp sina portar, och därefter även börja välkomna turister igen. Även på andra håll i landet väntas större butiker snart få tillstånd att återuppta sin verksamhet.

En kvinna på väg in i det delvis öppna varuhuset Karstadt i Berlin den 22 april. Arkivbild.
Hotell i Bayern kommer att få öppna, med vissa begränsningar, från och med pingsthelgen den 30 maj, säger den regionale regeringschefen Markus Söder. Och redan i mitten av maj kommer restauranger i den välbärgade delstaten att få öppna med krav på att gästerna kan hålla avstånd till varandra.
– Vi kommer att tillåta hotellverksamhet och turism från och med pingsthelgen, den 30:e, med undantag för bastur, friskvårdsanläggningar och simbassänger, säger Söder.
Beskedet kommer dagen före en planerad telefonkonferens med förbundskansler Angela Merkel och delstaternas regeringschefer om lättnader i restriktioner. Enligt tyska medier väntas man besluta att låta större affärer få återuppta sin verksamhet. Lättnaderna skulle troligen träda i kraft den 11 maj, enligt källor med insyn i förberedelserna.
Sedan tidigare har mindre butiker fått tillstånd att öppna.
Även tyska fotbollsligan Bundesliga väntas få klartecken att dra igång, möjligen den 15 maj, enligt källorna.
Tyskland har liksom merparten av Europa varit mer eller mindre igenbommat sedan coronavirusets utbrott.
Tyskland har varit mer framgångsrikt än andra stora europeiska länder när det gäller att bromsa smittspridningen, och har trots sin större befolkning betydligt färre dödsfall än exempelvis Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien.
ANDRA LÄSER