Insändare: Regeringsbasen avgör svenskans ställning

08.08.2022 18:19
Det är lätt att hålla med Kimmo Sasi (HBL 27.7) då han argumenterar för att stärka Finlands tvåspråkighet genom att återinföra det andra inhemska i studentexamen. Sasi anklagar den sittande regeringen för att ha försummat de svenska frågorna och hoppas att ”progressiva framstegspartier” kämpar för att nästa regering besluter att det andra inhemska språket blir obligatoriskt igen.
En förutsättning för att stärka tvåspråkigheten är ändå att Svenska folkpartiet sitter med i nästa regering. Jag uppskattar en positiv inställning hos andra partier men vi vet att inget annat parti driver svenskans ställning med samma iver, frenesi och uthållighet som SFP.
Samlingspartisten Sasi har en utmärkt förståelse för det svenska men detta är inte fallet med alla personer från hans parti. Från finlandssvensk synvinkel har vi dåliga minnen av regeringen Sipilä (2015–2019), som bestod av Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet. Med bedrövelse fick vi följa långdansen kring jourverksamheten i Vasa, tingsrättsreformen och minskade anslag till Folktinget. Jag hoppas att vi aldrig mera behöver uppleva en sådan regeringsbas.
Nina af Hällström, SFP

ANDRA LÄSER