Gymnastikstjärnan Simone Biles vittnade: "Vi har blivit svikna"

Svikna och förrådda. Fyra amerikanska gymnaster, med storstjärnan Simone Biles i spetsen, pendlade mellan ilska och besvikelse när de vittnade i senatsförhör i efterspelet till skandalen kring förre landslagsläkaren Larry Nassar som dömts för sexuella övergrepp. – Vi har blivit svikna och förtjänar svar, säger Biles.

USA:s landslagsgymnaster, från vänster, Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney och Maggie Nichols i samband med senatsförhören.
16.09.2021 09:31 UPPDATERAD 16.09.2021 11:00
Den fyrfaldige OS-guldmedaljören Simone Biles, som också sopat hem 19 VM-guld hittills i karriären, var en av fyra gymnaster som i dag vittnade inför den amerikanska senatens juridiska kommitté kring skandalen.
De tre andra var McKayla Maroney, Aly Raisman och Maggie Nicholls.
Larry Nassar dömdes till sammanlagt 360 års fängelse för bland annat sexuella övergrepp i sin roll som det amerikanska landslagets läkare.
Brottsutredningen från FBI fick tidigare i somras svidande kritik i en rapport från det amerikanska justitiedepartementets utredare Michael Horowitz som konstaterade att "FBI misslyckats med att reagera med den seriositet och skyndsamhet som situationen krävde."
McKayla Maroney berättade hur hon 2015 i ett tre timmar långt förhör berättade för FBI:s utredare att hon utsatts för ett flertal sexuella övergrepp under OS i London 2012.

"År av terapi"

Först i juli i år fick hon veta att FBI i ett och ett halvt års tid inte bara underlåtit att dokumentera det hon berättade, de hade också förvanskat det hon hade sagt.
– De rapporterade inte övergreppen och när de dokumenterade sin rapport 17 månader senare var påståenden om vad jag sagt helt felaktiga, sade Maroney med ilska i rösten.
Flera av gymnasterna säger att de varit upprörda över hur länge FBI väntade med att förhöra dem efter anmälningarna. Och när de väl blev förhörda försökte utredarna tona ner allvaret av deras berättelser.
– Jag minns hur FBI-agenten jag satt med försökte övertyga mig om att det jag upplevt inte var så farligt. Det har tagit mig år av terapi för att inse att övergreppen var allvarliga, sade Aly Raisman.
FBI-direktören Chris Wray sade inför senaten att utredarnas arbete var "oförlåtligt" och att en av agenterna inte längre jobbar kvar.
– Jag är djupt ledsen, sade han.
FBI:s utredning av Larry Nassar startade 2015 och först 2017 dokumenterades den första rapporten. Under den tiden hann Nassar begå fler sexuella övergrepp.

Långa fängelsestraff

Då hade Nassar redan i december 2016 gripits för barnpornografibrott. Ett brott han 2017 dömdes till 60 års fängelse för.
Året efter dömdes han till fängelse i upp till 175 år och i upp till 125 år i två separata domar i Michigan för sexuella övergrepp på kvinnliga gymnaster. Enligt åklagare har hundratals kvinnor drabbats.
Även det amerikanska gymnastikförbundet och USA:s olympiska samt paralympiska kommitté har fått kritik för att ha mörkat Nassars övergrepp under flera års tid.

ANDRA LÄSER