Labour skyller på Corbyn: "Vi visste att han inte kunde leda"

Labour går mot sitt sämsta val på många årtionden, och redan innan ett slutgiltigt resultat är klart har röster höjts för ledarbyte. – Det är Corbyn. Vi visste det, vi visste att han inte kunde leda, säger tidigare Labourministern Alan Johnson till The Mirror.

Labourledaren Jeremy Corbyn utanför sin vallokal i Islington i norra London under torsdagen.
De preliminära siffrorna i det brittiska valet pekar på att Labour inte fått så få mandat i parlamentet sedan 1935, men att partiets resultat mätt i procent är något bättre, enligt BBC kanske till och med bättre än valet 2015.
Vallokalsundersökningen från de stora tv-bolagen gav partiet bara 191 platser i underhuset, mot de 242 partiet haft före valet. Såväl klassiska Labourfästen som Workington – som med undantag 1976 röstat Labour i över 100 år – som mer svaga Labourdistrikt som Vale of Clwyd i Wales och Peterborough gick från rött till blått.
Och i takt med att valdistrikt efter valdistrikt utropades i konservativ favör kom röster från hela landet om att partieldaren Jeremy Corbyn gjort sitt.
– Det skulle vara fel av mig att inte nämna att Jeremy Corbyns namn har kommit upp när vi knackat dörr, vissa gillar honom verkligen, andra ogillar honom innerligt, och det har skrämt bort dem, säger Gareth Snell, som kandiderade för Labour i Stoke-on-Trent, till BBC, och såg ut att förlora den plats Labour haft i 69 år.

"Vi misslyckades"

Men det är inte bara ledarens namn som fått väljarna att rygga tillbaka, säger Snell, vars distrikt ligger mitt i brexitland.
– De nåddes av budskapet att Labour försöker stoppa brexit.
På frågan om Corbyn och John McDonnell, Labours kandidat till finansministerposten, borde avgå, svarar han kort:
– Ja.
Jenny Chapman, som förlorade platsen i parlamentet för Darlington, sade i BBC:s valvaka i radio att hon var djupt besviken.
– Självklart. Vi misslyckades med att ge väljarna det de ville ha. Nu tror jag att vi måste fokusera på hur i hela världen vi kan reformera partiet. Vi har gång på gång svikit folket och det får inte hända igen.
Mer tydlig var Alan Johnson, tidigare minister och parlamentariker för Labour i 20 år fram till 2017. Till The Mirror sade han att:
– Det är Corbyn, det är Corbyn. Nu har vi fått en ny förlust och det kommer kastas ut en massa konspirationsteorier. Men det är Corbyn. Vi visste det, vi visste att han inte kunde leda.

"Motvillig ledare"

Från ledarhåll inom partiet var rösterna under tidiga natten något mer återhållsamma. Vänta och se, är budskapet.
– Vi får se på resultaten i morgon bitti och sedan besluta om framtiden, sade John McDonnell i BBC:s valvaka.
En av Corbyns allra närmaste, Jon Lansman, sade enligt The Guardian att framtiden för Corbyn var upp till partiledaren själv.
– Jeremy har alltid varit en motvillig ledare. Jag tror inte att han kommer stanna som objuden gäst.

ANDRA LÄSER