För 4 personer, 50 minuter
800 g rimmad helgskinka
Till moset:
1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
1 msk rapsolja
salt och vitpeppar
Till såsen:
2 dl grädde
2 dl vatten
1 msk konc. kycklingfond
2 msk grovkornig senap
1 msk ljus, fransk senap
4 kvistar timjan
majsstärkelse
Att äta till:
blomkål- och broccolibuketter
Gör så här:
1. Skala och koka potatisen. Slå av vattnet och pressa potatisen. Tillsätt äggulor och rapsolja. Smaka av med salt och peppar. Låt moset svalna något innan det spritsas längs kanten på ugnssäkert fat.
2. Koka upp grädde, vatten och kycklingfond. Smaksätt med senapssorterna samt hackad timjan. Red med majsstärkelse och sjud 5 minuter. Såsen behöver inte saltas eller peppras.
3. Ta bort svålen och skär skinkan i ganska tunna skivor. Lägg skivorna som taktegel på fatet och slå sås över. Gratinera fatet i 225 graders ugn så att moset får färg. Garnera med lättkokta buketter av blomkål och broccoli.
TT
ANDRA LÄSER
Ukraina
Sårade lämnas kvar på slagfältet när Wagnergruppen strider – ”De är som zombier”
03.02.2023 18:38

Mat och dryck
Som ung dolde Anders Wikström sin passion: ”Det ansågs inte manligt utan något som mammor sysslade med”
04.02.2023 05:02

Brott
Drumsö och Tölö sticker ut i dyster stöldstatistik – så här skyddar du bilens dyrbaraste del
04.02.2023 05:02

Nato
Senator till HBL: USA bör överväga ekonomiska sanktioner mot Turkiet – ”varit en svekfull bundsförvant”
04.02.2023 09:00

Ekonomi och näringsliv
Platt fall för finlandssvenskarna som tog sitt it-bolag till New York-börsen – ”Det är vad det är”
04.02.2023 05:02
