Käftsmäll och magplask på årets gala

Bästa film till en remake? Krister Uggeldahl kommenterar nattens Oscarsgala och skyller den trista galan på Donald Trump.

Will Smith gillade inte att prisutdelaren Chris Rock skämtade om hans fru.
28.03.2022 09:46 UPPDATERAD 30.03.2022 14:16
Missade du Oscarsgalan i natt? Nåväl, det är du inte ensam om. Som så många andra priser och galor kämpar även Oscar i motvind, i ett kulturellt klimat där alla är sin egen expert. Ingen ska komma och säga vad det är som gäller, man vet bäst själv.
Å andra sidan är det ömsa skinn-projekt som Akademin i kölvattnet av #OscarsSoWhite gått in för lite imponerande. Plötsligt är det de filmiska kvaliteterna som står i centrum, samtidigt som de språkliga och kulturella barriärerna monterats ner, som i fallet med sydkoreanska Parasit och mexikanska Roma.
Den andra sidan av slanten är att de kvalificerade mainstreamfilmer och publikmagneter som tidigare gick hem i Oscarssammanhang lyser med sin frånvaro. Strunt i allehanda superhjälterullar, de förtjänar inte bättre, men var är godingar i stil med Kungens tal, American beauty, Dansar med vargar och Shakespeare in love? Döda och begravda, ett offer för tv-serieboomen?

ANDRA LÄSER