Mikael Persbrandt räddades av måleriet

Efter år av sprit- och drogmissbruk lyckades Mikael Persbrandt kravla sig upp ur träsket. Räddningen var passionen för måleri.

Fri från sprit och droger, i dag finns det vatten i Mikael Persbrandts glas.
”Konsten blev en befrielse efter att jag hade nått botten. Jag hade knappt rört en pensel sen jag gått på Grundis i början av åttiotalet och plötsligt var jag tillbaka som om ingen tid alls hade hunnit gå", berättar Mikael Persbrandt i den självbiografiska boken Så som jag minns det.
Det här var 2015. Sedan dess har Persbrandt varit fri från sprit men trogen sina penslar.

Men vad hade hänt om möjligheten att måla inte hade funnits?

– Det vet jag inte, svarar Persbrandt, nu aktuell på Hanaholmen och därför på snabb visit i Finland.
Däremot vet Mikael Persbrandt med bestämdhet att moderns inflytande varit avgörande. Mamma Inga-Lill Persbrandt brukade spänna upp sina dukar i köket när sonen var liten och han vande sig vid doften av olja och terpentin.
– Jag ympades in i en tillvaro där det var var möjligt att uttrycka sig med pensel och färg på en linneduk vilket inte var självklart för pojkar på den tiden, berättar Persbrandt.
– I dag är mamma fortfarande mitt största fan. Hon kritiserar mig aldrig utan hejar alltid på mig. Jag är en större kritiker av hennes arbeten men i princip pushar vi alltid på varandra.
Som skådespelare på scen och på film har Mikael Persbrandt fullt upp och säger att han i dag ägnar måleriet tio procent av sin tid.
– Men målet är att kunna vara konstnär fyrtio procent av tiden, säger han och beskriver måleriet som lustfyllt.
– Det lustfyllda beror kanske på att det inte finns några måsten i måleriet. Dessutom finns det lust i ångesten. Jag stönar, stånkar och svettas när jag målar men jag skrattar inte.
Måleri är lustfyllt och innehåller inga måsten säger Mikael Persbrandt, nu aktuell med en konstutställning på Hanaholmen.

Bacon, Freud och Hopper

Både nya och lite äldre verk finns med på den utställning som på onsdag öppnar i Galleriet på Hanaholmen. Titelverket, Into the woods, föreställer en naken kvinna sedd bakifrån. I skogsbrynet plirar en räv på kvinnan.
– Ursprungligen var det tänkt att jag skulle göra en utställning med målningar av alla mina vänner ute i skogen. Men det blev inte så.
Francis Bacon, Lucien Freud och Edward Hopper hör till de stora inspiratörerna och förebilderna. Bacon är så viktig att han fått ge namn åt två av verken på utställningen.
– Jag är inte så intresserad av att porträttera ägget i stekpannan utan mer intresserad av hurdant ägget är, förklarar Persbrandt.

Film i Finland

Enligt obekräftade rykten ska Mikael Persbrandt spela in en film i Finland sommaren 2019. Filmen är Rikets hemlighet och bygger på en roman av Mika Waltari.
Mikael Persbrandt varken bekräftar eller dementerar.
– Jag känner till titeln men har ingen aning om huruvida det blir en film, om den utspelas i Finland eller om det finns ett kontrakt. Och det är alldeles sant.
I Sverige är Persbrandt nu högaktuell i filmen X & Y där han spelar mot Anna Odell. Filmen beskrivs som en film om att göra en film och Persbrandts roll är att vara sig själv och spela alfahanne – en karaktär Anna Odell, som också regisserat filmen, varit rädd för hela sitt liv.
Filmen handlar mycket om sex och en stor del av de svenska kommentarerna har kretsat kring vad som är sant och vad som är falskt, något Anna Odell kategoriskt och roat vägrat svara på. De ivrigaste har spekulerat i om Anna Odells halvt år gamla son eventuellt är Persbrandts baby.

Mikael Persbrandt

Ålder: 55 år.
Familj: Är sambo med Sanna Lundell. Paret har tre söner.
Karriär: Skådespelare och konstnär. Inledde karriären som balettdansare. Fick sitt definitiva genombrott som skådespelare i rollen som Gunvald Larsson i filmatiseringarna av Sjöwall Wahlöös romaner om Martin Beck. Har två gånger belönats med en Guldbagge, dels som Sigfrid Larsson i Maria Larssons eviga ögonblick (2008), dels som Hasse i Mig äger ingen (2014). Har medverkat i Peter Jacksons filmtrilogi om hobbiten Bilbo. Har gjort flera minnesvärda tolkningar på Dramaten. Är sedan 2012 delägare i Maximteatern. Gav år 2017 ut de uppmärksammade memoarerna Mikael Persbrandt – Så som jag minns det. Boken är skriven av författaren Carl Johan Vallgren.
Aktuell: Med konstutställningen Into the Woods som visas på Hanaholmen 28.11.2018–27.1.2019. Galleriet är öppet dagligen. Är även aktuell i Sverige med biofilmen X & Y där han spelar mot Anna Odell och på Maximteatern med huvudrollen i Molières Den inbillade sjuke.

ANDRA LÄSER