100 000 liter olja brinner i Vasa – faran över för omgivningen

Den massiva branden i ABB:s industriområde i Vasa har begränsats under eftermiddagen. Enligt jourhavande brandmästaren kommer branden att pågå i timtal och rökbildningen är fortfarande kraftig.

Räddningsverket fick meddelandet om branden vid klockan 13.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
29.03.2023 14:27 UPPDATERAD 29.03.2023 18:26
Branden i ABB:s industriområde och Strömberg park i Vasa pågår fortfarande men räddningsverket meddelar att faran för omgivningen nu är över.
Det är Hitachi power grids fabrik (F-byggnaden) som brinner. Personalen har evakuerats, och ingen människa har kommit till skada. Det arbetar omkring 200 personer i enheten.
Under eftermiddagen har folk som bor i närheten uppmanats stänga fönster och ventilation. Ett varningsmeddelande gick ut via radio och mobiltelefoner i området: Giftig rök sprids med vinden i riktning nordöst mot Melmo bostadsområde. Varningen är nu upphävd.
Branden har begränsats till en fastighet under eftermiddagen, bekräftar jourhavande brandmästare Kalle Svedjebäck till HBL.
– Branden är inringad och den pågår nu inne i fabriksfastigheten i transformatorer som är fyllda med olja, säger Svedjebäck.
Rökbildningen är fortsättningsvis kraftig.
– Branden är inte släckbar, så det brinner för sig själv där inne och bildar en hel del rök. Det brinner ordentligt där inne, säger han.
Om brandorsaken har räddningsverket fortfarande ingen uppfattning, förutom att man vet att den började i en av transformatorerna.
Eldsvådan är svårsläckt och enligt Svedjebäck kommer det att brinna i flera timmar, tills all transformatorolja brunnit upp.
Uppskattningsvis handlar det om cirka 100 000 liter olja som finns i transformatorerna där branden härjar.
– Transformatorolja påminner mer om dieselolja i konsistens, den är mycket tunnare än vanlig olja.
– Fastigheten har lidit miljonskador. Skadorna omfattar inte hela fabriken, men hallen där branden härjat är förstörd. Trots att branden är begränsad till ett ganska litet område har också andra områden fått rök- och vattenskador, säger Svedjebäck.
Räddningsverket fortsätter följa situationen. 
– Men det finns ingen spridningsrisk längre och branden är begränsad. Lyckligtvis blev det inga personskador, säger han.
Elförsörjningen och datanätverket i området ligger nere.
Räddningsverket fick larm om storbranden strax efter klockan 13 på onsdag eftermiddag. Samtliga räddningsenheter i Vasa har skickats till platsen.
Myndigheterna har spärrat av hela industriområdet.
Är du på plats eller vet du mer? Hör av dig till HBL i formuläret nedan.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER