Kultbandet Kyyria från 90-talet är tillbaka: ”Vi var unga och bodde i träningslokalen"

På 1990-talet nådde Helsingforsbandet Kyyria kultstatus med sitt fördomsfria sätt att blanda olika stilar. 25 år efter att bandet upplöstes är det dags för comeback.

Kyyria med Mikael Tanner, Mika Karppinen, Ville Tuomi, Santeri Kallio och Niclas Etelävuori är tillbaka.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
17.02.2023 11:46
På 1990-talet charmade Helsingforsbandet Kyyria publiken med sin egendomliga blandning av funk, metall, rock, rap och etnisk musik. Kyyria var ett populärt liveband känt för sina energiska och engagerande spelningar.
Bandet hann göra tre album innan gruppen splittrades oväntat 1998. Senare har gruppens medlemmar gjort karriärer i Amorphis, HIM, Suburban Tribe och Leningrad Cowboys. Nu gör Kyyria comeback och ger en spelning på Tavastiaklubben i Helsingfors den 19 augusti.
Intresset för spelningen är stort och biljetterna till konserten på Tavastia väntas snabbt sälja slut. Kyyria är också bokade för John Smith Rock Festival i Laukas i juli.
– Det har i 10 år varit tal om att göra comeback med Kyyria, men nu var det rätt tidpunkt. Vårt tredje album Inner Wellness fyller 25 år. När vi slutade 1998 så gjorde vi det i ett turbulent läge och alla var kanske inte riktigt med på noterna vid den tidpunkten. Det känns fint att få återuppliva gamla minnen, säger basisten Niclas Etelävuori.
1997 uppträdde Kyyria på Världen i byn-festivalen som ägde rum i VR:s gamla godsmagasin på den plats där Musikhuset i Helsingfors nu finns. På scen Niclas Etelävuori och Ville Tuomi.
Han minns tiden i Kyyria som positiv. Bandet gjorde tre album, gjorde många spelningar – framför allt i Tyskland där bandet var knutet skivbolaget Gun Records.
– Vi var det första finska bandet på Gun Records vid en tidpunkt då skivbolagen verkligt satsade hårt på banden. Annars var det en rätt kaotisk period, men vi fick mycket gjort eftersom vi var unga och tränade flitigt. Vi nästan bodde på vår träningslokal. 1990-talet var en konstig tidsperiod då man ganska fördomsfritt blandade stilar. Våra spelningar var också ganska oberäkneliga. Man visste aldrig vad som kunde hända när vår energiska frontman Ville Tuomi hade sin show, säger Etelävuori.

Kyyria

Kyyria grundades 1990 i Göteborg av Mikael Tanner och en grupp svenska musiker. När Tanner flyttade till Helsingfors blev det bandets hemstad. 
Efter några byten blev bandets sammansättning: Ville Tuomi på sång, Niclas Etelävuori på bas, Mikael Tanner på gitarr, Mika Karppinen på trummor och Santeri Kallio på klaviatur. 
Kyyria gav ut tre album: Blessed Ravings (1995), Alien (1997) och Inner Wellness (1998). 
Kyyria uppträder på Tavastiaklubben den 19 augusti. 
Bland annat gjorde Kyyria en spelning på Världen i byn-festivalen 1997, som det året ägde rum på VR:s gamla godsmagasin.
– Den spelningen minns jag inte mycket av utom att den var inomhus. Många spelningar som vi gjorde var verkliga höjdare. Det är svårt att peka ut någon enskild konsert.
Etelävuori vågar inte sia om det blir en fortsättning för Kyyria efter sommarens spelningar. Han är fullt sysselsatt med sitt huvudband Flat Earth och senare i år kommer också Etelävuoris australiska band Eternal ut med nytt material.
– Det finns kanske några planer på att göra fler spelningar med Kyyria, men hittills är bara två spelningar inbokade. Vi får se vad framtiden för med sig, säger Etelävuori.