Ronaldo får mest hat i sociala medier

Hat och hot i sociala medier har fotbollsstjärnorna fått vänja sig vid. En ny undersökning visar att sju av tio Premier League-spelare har fått kränkande kommentarer på Twitter. Överlägset flest riktas mot Cristiano Ronaldo.

Manchester Uniteds Cristiano Ronaldo är den Premier League-spelare som får mest hat. Arkivbild.
05.08.2022 10:40
Enligt den brittiska myndigheten Ofcom skrevs 12 520 kränkande Twitter-inlägg om Manchester United-stjärnan Cristiano Ronaldo under de fem första månaderna av förra säsongen. Lagkamraten Harry Maguire var tvåa på listan, med 8 954 negativa inlägg.
Manchester United har totalt åtta spelare på topp tio. Det är dock ett stort steg ner till Marcus Rashford på tredje plats, som fått ta emot 2 557 kränkande inlägg.
"Dessa fynd kastar ljus över en mörk sida av det vackra spelet", säger Kevin Bakhurst, Ofcoms chef för sändning och onlineinnehåll, i ett pressmeddelande.

Skärpta straff

Den brittiska åklagarmyndigheten presenterade i juni nya riktlinjer som innebär hårdare straff för fotbollsrelaterat hat och hot på nätet. Den som döms ska bland annat kunna portas från fotbollsarenor i uppemot 10 år.
I samband med EM-starten i somras lanserade det europeiska fotbollsförbundet Uefa en ny plattform för att övervaka, rapportera och vidta åtgärder mot näthat.
Det internationella fotbollsförbundet Fifa och spelarfacket Fifpro har i sin tur planer på ett modereringsverktyg som ska identifiera och gömma inlägg med hat och hot i samband med internationella turneringar.
– Det känns verkligen som att någonting har hänt, och det är jättebra. Det återstår att se vad jättarna själva – Instagram, Twitter, Facebook – vidtar för åtgärder. Det är väl den stora frågan, säger Martin Fredman på svenska Fotbollsförbundet.

ANDRA LÄSER