Finlands Teatrar: krisen är inte över

Spåren av coronapandemin kommer synas i många år framöver, menar Finlands Teatrar.

Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin fortsätter som styrelsemedlem i intresseorganisationen Finlands Teatrar.
HBL
22.04.2022 10:27 UPPDATERAD 22.04.2022 11:48
Medlemmarna i de professionella teatrarnas intressebevakande arbetsgivarorganisation, Finlands Teatrar, uttrycker sin oro över att coronapandemin kommer påverka scenkonstfältet i många år framöver. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande efter att ha firat sitt 100-årsjubileumsseminarium och årsmöte på stadsteatern i Seinäjoki den 20–21 april.
Årsmötet konstaterade att coronapandemin har lett till den värsta krisen i dess 100-åriga historia, och att krisen inte är över för teatrarnas del i Finland. Fortfarande behöver man inhibera föreställningar, och krisen har rubbat publikens sätt att förhålla sig till teater.
"Publiken har ännu inte helt och hållet hittat tillbaka till teatern, osäkerhet och ett förändrat köpbeteende präglar också branschen. Biljettköp sker allt närmare själva tillställningen och till exempel stora grupper lyser med sin frånvaro på många ställen", skriver Finlands Teatrar i pressmeddelandet.
Medlemmarna menar att scenkonstfältet fortfarande är i behov av statligt och kommunalt stöd för att återuppbygga verksamheten.
Under årsmötet fick Maija Perho förnyat förtroende att fortsätta som ordförande. Till styrelsen valdes de nya medlemmarna Sari Alatalo, Anniina Kumpuniemi och Mike Pohjola. Medlemmarna Joachim Thibblin, Päivi Myllykangas, Mikko Kouki, Harri Natunen, Ilkka Mäkelä och Leila Savolainen fortsätter också i styrelsen.
Enligt Finlands Teatrar såldes omkring 4 miljoner biljetter till teatrar, dansteatrar och cirkusar årligen i Finland innan coronapandemin.

ANDRA LÄSER