Vintervädret på väg tillbaka – snöfall och bitande kyla att vänta

Den sista veckan i december var en regnig och blöt historia. 2023 inleds i betydligt bildskönare väder – nu spår meteorologer vinterns hittills skarpaste kyla i södra Finland.

Mot slutet av veckan lägger sig ett högtrycksområde över södra Finland. Då minskar snöfallet samtidigt som temperaturen sjunker. Arkivbild från Pojoviksbron i Raseborg.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
01.01.2023 20:21
Det milda och slaskiga vädret som höll Helsingfors i sitt grepp under nyårsafton byts den kommande veckan ut i rejält snöfall och en bister köldknäpp, spår jourhavande meteorolog Helena Laakso vid Meteorologiska institutet.
– I början av veckan är det runt noll eller några minusgrader i södra Finland. Lågtrycket innebär att det väntas en del snöfall som börjar på måndag kväll och pågår till onsdagen.
Huruvida nederbörden är snö eller tö när det når marken kan Laakso inte säga med säkerhet. Om temperaturen stannar på minussidan växer snötäcket med fem till tio centimeter, bedömer hon.
Under natten till torsdagen tros temperaturen sjunka drastiskt. Vinden byter riktning och lågtrycket i södra Finland ersätts av ett högtryck. Det innebär mindre snöfall men desto kallare temperaturer. Det kan bli så kallt som 20 minusgrader i södra Finland, även om det är mer sannolikt att kvicksilvret stannar på vid 10–15 minusgrader.
– Det återstår att se hur skarp kölden blir och hur länge det kalla vädret pågår. Prognoserna för slutet av veckan är ännu mycket inexakta, säger Helena Laakso.
Mindre snöfall kan förekomma mot slutet av veckan om snöområden från Finska viken når fastlandet, tillägger hon.

ANDRA LÄSER