Flygtrafik stoppades efter klimataktioner i Sverige

Klimataktivister genomförde aktioner på en rad flygplatser i Sverige på söndagen. Flera personer greps och Bromma flygplats stängde för flygtrafik under drygt en timme.

Poliser på plats vid Malmö Airport sedan en kvinna tagit sig in på landningsbanan.
31.10.2021 15:42 UPPDATERAD 31.10.2021 21:09
Vid lunchtid på söndagen började larmen komma om försök att stoppa flygtrafiken runt om i Sverige. Minst sju flygplatser drabbades. Det rörde sig om personer som tog sig in på landningsbanor eller passagerare som vägrade att sätta sig ner i flygplanen.
Aktionen på Bromma flygplats, en kvart utanför centrala Stockholm, ledde till att den stängdes för all flygtrafik under drygt en timme, och omdirigerades till Arlanda längre bort.
Polisen rubricerar det inträffade som luftfartssabotage alternativt flygplatssabotage. Minst 16 personer greps på flygplatserna, bland annat fyra vid Bromma.
Minst tre av de gripna har anhållits.
Även på Arlanda genomfördes en aktion.

– Det är två kvinnor ombord på ett flygplan. De har betett sig på ett sätt som har gjort att man beslutat sig för att ta av dem från flygplanet, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Vid Malmö Airport greps en kvinna.
– Hon har tagit sig in på flygplatsområdet och sedan gått till landningsbanan, säger polisens presstalesperson Filip Annas.
Polisen grep även människor vid aktioner på Landvetter flygplats och på flygplatserna i Halmstad, Kalmar och Växjö.
I ett pressmeddelande säger klimatorganisation Extinction Rebellion att den har genomfört aktioner på flera svenska flygplatser under dagen. Det handlar om ett internationellt systemkritiskt nätverk som vill få politiker att utlysa ett klimatnödläge.
I Finland går nätverket under namnet Elokapina och har fått uppmärksamhet bland annat för protester som stoppat trafiken i centrala Helsingfors.

ANDRA LÄSER