Bensinpriset kan stiga efter drönarattack – "effekterna ser vi om några dagar"

Drönarattacken mot oljeproduktionsanläggningen i Saudiarabien kan påverka bensinpriserna i Finland, tror Juha Yli-Kesäniemi vid Bensinförsäljarnas förbund.

Bensinpriserna i Finland påverkas av världshändelser med några dagars fördröjning.
16.09.2019 11:23
Oljepriset har stigit kraftigt sedan drönarattacken i Saudiarabien i lördags och ligger nu på den högsta nivån på fyra månader, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Priset på råolja ligger på 72 dollar per fat, vilket betyder att det stigit över 19 procent sedan marknaden stängde i fredags. Då kostade råoljan kring 60 dollar per fat.
Detta påverkar även de inhemska bensinpriserna, tror Juha Yli-Kesäniemi, styrelseordförande för Bensinförsäljarnas förbund SBL.
– Eventuella prishöjningar syns alltid med ett par dagars fördröjning här, därför är det svårt att säga något nu. Men jag tror absolut att priserna kommer att gå uppåt, hur mycket återstår att se.
En stor del av bensinpriset i Finland är skatt, vilket gör att ökningen av oljepriset inte påverkar bensinpriset i samma omfattning.
– Dessutom har man redan vidtagit åtgärder för att trygga oljeförsörjningen, bland annat i och med Trumps besked att öppna USA:s strategiska oljereserver, säger Yli-Kesäniemi.
Nestes energiexpert Lauri Kärnä bedömde i HBL i går att veckoslutets händelser inte har några direkta effekter på oljetillgången för Finlands del eftersom Finland inte på flera årtionden importerat saudisk olja.
– Finlands försörjningsberedskap lider inte heller. Vi har beredskapslager för mycket större störningar, sade Kärnä.
Han trodde inte heller att bensinpriset påverkas nämnvärt. Hur priset påverkas i längden beror på hur varaktigt avbrottet i Saudiarabien blir.

ANDRA LÄSER