Så fångas en mördare

True crime-serien Catching A Killer skildrar brittiska polisens arbete med att reda ut mord utan att det blir exploaterande.

Polisen letar efter den försvunna trebarnsmamman Natalie Hemming.
27.11.2018 00:01 UPPDATERAD 27.11.2018 16:08

Catching A Killer sänds i Yle TV2 tisdagar kl. 22.00.

Vi översvämmas av både fiktiva och dokumentära kriminalhistorier. En true crime-serie som med sitt nyktra grepp sticker ut i mängden är Baftabelönade Catching A Killer från 2017. I fyra delar följer den lika många mordutredningar på nära håll. Första delen, som är nästan en och halv timme lång, handlar om trebarnsmamman Natalie Hemmings försvinnande i Thames Valley. Här skildras polisarbetet sakligt och utan sensationsmakeri i all sin strävsamma vardaglighet. Desto starkare framstår tragiken i fallet, med tre små barn som förlorat sin mamma, liksom kvinnans anhöriga förlorat en dotter och en syster.
Egentligen är det här ett skolexempel på ett fall där en kvinna försvinner. Här finns alla typiska drag: en make som redan från början framstår som misstänkt, ett förhållande präglat av kontroll och våld som nu äntligen verkade vara på väg mot sitt slut. Det dokumentären gör är att visa hur alla berörda, både utredare och anhöriga, påverkas av det skedda – och den visar också hur systematiskt utredningsarbetet går till i dylika fall då kriminaltekniker finkammar den förmodade brottsplatsen på jakt efter bevismaterial. Metoderna är så noggranna att det ter sig svårt komma undan med att döda någon och göra sig av med kroppen, men in i det längsta råder det ändå tveksamhet kring om man verkligen ska lyckas binda gärningsmannen vid brottet – något som förstås kan ha överdrivits i dramaturgiskt syfte.
I övrigt finns här inte mycket som känns överdrivet och dramatiserat; materialet som det heter talar för sig självt och är gripande nog. De anhöriga har gett filmteamet tillträde till sina möten med två kvinnliga poliser som dels bekräftar deras värsta farhågor, dels uppdaterar dem om utredningen. Det känns varken närgånget eller inkräktande, utan gjort med respekt. De minderåriga barnen skyddas för exponering – men vi får höra ett utdrag ur ett förhör med ett av barnen som berättar vad han såg och upplevde. Lyckligtvis verkar han inte ha förstått den fulla innebörden i vad han bevittnat. Liksom vi får se förhör med gärningsmannen som gör vad han kan för att slingra sig och ljuga och låta sin frus anhöriga sväva i ovisshet in i det längsta. Det är en kallhamrad typ som väcker både de anhörigas och utredarnas avsky.
De tre övriga fallen i serien gäller knivmordet på antikhandlaren Adrian Greenwood, dödsskjutningen av tonårspojken Suhaib Mohammed och rånmordet på takeawayföretagaren Hang Yin Leung.

ANDRA LÄSER