Drick espresso med Sniff och gänget

En ny europeisk kafékedja för barn och vuxna öppnar sitt första kafé i Helsingfors i slutet av oktober.

06.09.2016 15:34 UPPDATERAD 06.09.2016 17:09
Söta bilder på kafégäster med Mumintrollet som bordskavaljer i Japan blev en stor hit på webben för några år sedan. Mjukisdjuren såg i många fall ut att vara lika stora som ett barn. Det finns för närvarande inga planer på att kafékedjan i Europa, som ska heta Mumin Kaffe, satsar på samma koncept.
– Jag har kanske svårt att se framför mig en europé sittandes med ett mjukisdjur på kaffe. Det är kanske något som är naturligare för en japan. Men om någon vill göra så har vi naturligtvis inget emot det, säger Roleff Kråkström som är vd för Moomin Charachters.
Det är ett utomstående bolag som nu köper licenser av Moomin Characters för att öppna Muminkaféer runtom i Europa. Senare i höst kommer ett kafé att öppna i Stockholm. Fler kaféer är att vänta, uppger Kråkström.
– Vi har gjort ett långsiktigt samarbetsavtal. Det har varit en lång förhandlingsprocess där de har presenterat ett koncept som vi tycker är bra.
Bolaget som fått rätt att köpa licenserna heter Uusi Yritys. Journalisten Sanna Kiiski och Mehdi Younes, känd från tiden som nattklubbsföretagare, äger var sin hälft av bolaget.
I maj köpte restaurangkedjan Restamax upp 80 procent av ett annat av Younes företag, Urban Group. Med i affären följde Helsingforsrestaurangerna Cholo, Patrona och Lucha Loco.
Sanna Kiiski säger att Mumin Kaffe-kedjan satsar på barnvänlighet, till exempel att det finns gott med plats för barnvagnar.

Tradition i Japan

I Asien finns det sammanlagt tolv Muminkaféer, det äldsta i Japan har funnits i tiotals år. Inom kort öppnar också ett kafé i Shanghai.
Det är frågan om två olika bolag som har köpt licenser för att få driva Muminkaféer i Asien. Ett bolag driver kaféer i Bangkok, och det andra har kaféerna i Japan, samt ett i Hong Kong och ett i Taipei.

ANDRA LÄSER