Antikorruptionskämpe flydde för sitt liv

Guatemalas högste ansvarige för korruptionsutredningar, Juan Francisco Sandoval, har i rädsla för sitt eget liv flytt landet. – Jag är bara den senaste i en lång rad åklagare som har drabbats, säger han.

Demonstration i Guatemala City på lördagen till stöd för Juan Francisco Sandoval.
Juan Francisco Sandoval fick i fredags sparken från sin tjänst och sade då att han mött hinder i sitt arbete och att landets justitieminister Consuelo Porras förbjudit honom att utreda anklagelser mor president Alejandro Giammattei utan hennes uttryckliga stöd och att hans oberoende därmed hotades.
Sandoval lämnade på lördagen huvudstaden Guatemala City, och begav sig då till El Salvador.
– Det var för att skydda honom och rädda hans liv, säger människorättsföreträdaren och ombudsmannen Jordan Rodas till nyhetsbyrån Reuters.
Själv höll Sandoval en presskonferens innan han gav sig av och sade då:
– Jag är bara den senaste i en lång rad åklagare som har drabbats av konsekvenserna för att ha försökt komma fram till sanningen och nå rättvisa.

"Blev för effektiv"

Justitiedepartementet uppger å sin sida att Sandoval fick gå efter sitt "konstanta missbruk och frekventa överträdelser av" sin position och att han försökte underminera presidentens "arbete, integritet och dignitet".
Avskedandet av Sandoval fick hundratals att på lördagskvällen demonstrera utanför presidentpalatset och flera av Guatemalas inflytelserika föreningar för lantbrukare uppmanar sina medlemmar till strejk under måndagen.
Juan Francisco Sandoval på en presskonferens på lördagen.
Även USA kritiserade beslutet och hyllade Sandoval som en antikorruptionens förkämpe.
"Guatemalas justitieminister sparkade åklagaren Sandoval för att han blev för effektiv i kampen mot organiserad brottslighet och dess kopplingar till politiker", skriver Stephen McFarland, USA:s förre ambassadör i Guatemala, på Twitter.

Lovade kämpa mot korruptionen

Sandovals utredningskommission FECI startades i samarbete med den FN-stödda internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig), vars verksamhet av president Giammattei beskrivits som ett oacceptabelt intrång i Guatemalas suveränitet.
Giammatteis företrädare – korruptionsanklagade Jimmy Morales – kastade ut Cicig ur landet och Giammattei lovade innan han tillträdde i januari 2020 att ta itu med korruptionen i Guatemala.

ANDRA LÄSER