HS: Pappan och babyn får stanna, mamman och 3-åringen avvisas

En irakisk familj bosatt i Riihimäki hotas av splittring med anledning av Migrationsverkets beslut, skriver tidningen Helsingin Sanomat. Fallet har väckt starka reaktioner på sociala medier. Inrikesminister Petteri Orpo har bett om en utredning från Migrationsverket.

Riksdagen behandlar som bäst den nya utlänningslagen som skulle ställa striktare krav på familjeåterförening.
Familjens pappa har fått uppehållstillstånd i Finland och bott här i sju år, men mamman och deras treåriga barn ska avvisas. Familjen har även en 3 månader gammal baby som fortfarande ammas. Hon får tills vidare stanna i Finland med pappan, eftersom något beslut angående babyn inte ännu fattats.
Migrationsverket anser att mamman och treåringen inte är utsatta för fara i Irak. Kvinnan har sökt om både asyl och familjeåterförening, men fått avslag på bägge ansökningarna. De måste lämna landet senast på fredag.
Avslaget på ansökan om familjeåterförening motiveras med att familjens inkomster är för små. Pappan har jobbat som chaufför för en restaurang, men enligt nya striktare reglerna måste en familj för att få stanna ha en nettoinkomst på minst 2 600 euro per månad. Den nya lagen om familjeåterförening behandlas som bäst i riksdagen.
Helsingin Sanomat skriver att familjen överklagat beslutet till förvaltningsdomstolen men fått avslag också där. Nu väntar familjen på tillstånd att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen och förbud att verkställa avvisningsbeslutet.

Starka reaktioner

Beslutet har väckt starka reaktioner på sociala medier. Bland annat president Tarja Halonen tar ställning till fallet på Twitter och skriver att det är familjer som håller ihop samhället.
Migrationsverket svarar Halonen med att "också myndigheter har känslor, men att varje beslut måste fattas utgående från lagen och att känslorna inte då får styra." Samtidigt påperkar Migrationsverket att barnen alltid tas i beaktande då det gäller dylika fall, men att det inte alltid leder till positiva beslut.
Även EU-parlamentarikern Liisa Jaakonsaari (SDP) kommenterar artikeln och uppmanar riksdagen att rösta nej till de nya striktare reglerna för familjeåterförening.
Inrikesminister Petteri Orpo har bett om en utredning från Migrationsverket. Han meddelade om det i Twitter.
Också efter att Orpo bett om att en utredning ska göras i fallet med familjen fick han kritik från flera oppositionspolitiker. Bland annat Li Anderson (VF) frågade Orpo om den här enstaka familjens öde känns uppskakande för honom, kommer han då också att avstå från de lagändringar som kommer att drabba flera tusentals familjer.
En namninsamling mot att hälften av familjen ska avvisas har startats på nätet. På bara en kort tid har 15 000 personer skrivit under adressen.
ANDRA LÄSER