Forskare: Därför behöver Finland inte vänta på Sverige för att gå med i Nato

Vad händer om Finland går med i Nato, men inte Sverige? Det är ett scenario som är osannolikt, men inte alls uteslutet.

En svensk beväring under en övning i Överkalix 2019. Förutom Sverige deltog enheter från Finland, Norge, Storbritannien och USA.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
02.02.2023 05:02 UPPDATERAD 02.02.2023 09:20
Kan Finland bli medlem i Nato, fastän Sverige står utanför? Frågan har blivit aktuell, efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i tvetydiga ordalag sagt att han kan stödja Finlands Nato-medlemskap – men inte nödvändigtvis Sveriges.
Utrikesminister Pekka Haavisto skapade oroliga rubriker i Sverige, då hans kommentarer till Yle tolkades som att Finland kan gå med i Nato utan Sverige. Senare försäkrade han att Finlands starka vilja är att ansluta till Nato samtidigt med Sverige. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har också sagt att det är att föredra att båda länderna ansluter sig samtidigt.  
Det är endast Ungern och Turkiet som ännu inte har ratificerat Finlands och Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Om de ratificerar Finlands ansökan, men inte Sveriges, kan Finland stå inför ett svårt val. Det är än så länge hypotetiskt, men det är inte uteslutet. Erdoğan har visat sig vara oberäknelig. 

ANDRA LÄSER