Amanda Kotaja krossar fördomar och sprider glädje

Finlands paralympiska kommitté tog ut de fem första idrottarna till paralympiska spelen i Tokyo 2020. I kvintetten fanns föga överraskande färska VM-guldmedaljören Amanda Kotaja som är en av tre kandidater till priset för årets förebild på Idrottsgalan i januari.

Världsmästaren Amanda Kotaja är en av fem idrottare som är klara för para-OS i Tokyo 2020.
Bågskytten Jere Forsberg, spjutkastaren Marjaana Heikkinen och rullstolsåkarna Toni Piispanen (klass T51), Leo-Pekka Tähti (T54) och Amanda Kotaja (T54) är de fem första finländare som är klara för para-OS i Tokyo 2020. Den sistnämnda trion korades till världsmästare på 100 meter.
– Visst känns det fortfarande fantastiskt. Jag är väldigt lycklig över att jag kunde försvara mitt VM-guld. Nu har jag semestrat lite – säsongen var lång och tung även om den slutade på ett fint sätt. Jag har aldrig njutit så mycket av idrotten som i år, säger 25-åriga Amanda Kotaja som efter VM i Dubai kan kalla sig trefaldig VM-guld- och -silvermedaljör.
Semestern då? Ett par veckor på någon solig sandstrand? Nej då.
– I själva verket har jag gått i skola. Så en sådan semester hade jag. Men det är skönt att få ta en liten paus från idrottarens vardag, säger Kotaja.
Kotaja kom sexa på 100 meter i sin paralympiska debut i Rio 2016. Att hon tävlar i Tokyo kom inte som någon överraskning.
– Nej, men det är skönt att bli uttagen i god tid så kan man fokusera på förberedelserna i lugn och ro, säger hon.
I Tokyo har finländaren en klar målsättning.
– Att vinna guld i paralympiska spelen har länge varit en dröm.

Årets förebild?

December månad har varit speciell för Kotaja. I helgen blev hon nominerad som en av tre idrottare till priset för årets förebild på Idrottsgalan i januari. De andra kandidaterna är fotbollslandslagets kapten, målvakten Tinja-Riikka Korpela och ishockeymålvakten, VM-hjälten Kevin Lankinen.
– Det är otroligt fint att vara i ett så fint sällskap. Det är en stor ära och en stor överraskning. Idrottare har en viktig roll som förebilder. Jag vill vara en positiv, glad förebild och en budbärare för idrottsmöjligheter för var och en, säger Kotaja.
Kotaja har under det gångna året jobbat aktivt med paralympiska kommitténs Para School Day-projekt. Jobbet innebär planeringsarbete och besök på skolor där hon bland annat berättar om paraidrott, sin egen karriär och sin egen funktionsnedsättning. Barnen får också pröva olika paraidrottsgrenar.
– Skolbesöken är väldigt fina dagar. Barnen får möta olikhet och lär sig att ta hänsyn till andra. Under dagen berättar den gästande idrottaren ärligt om sin funktionsnedsättning. Man krossar en hel del fördomar under dagens lopp. När vi kommer till skolan så är barnen lite avvaktande men när de får höra vad vi har att säga och får pröva nya grejer så märker de att det inte är något märkligt alls.

"Främmande saker blir bekanta"

Kotaja själv har för det mesta jobbat med barn och unga i grundskoleåldern. Till dagens höjdpunkt hör frågorna hon får av barnen.
– När man får frågor så märker man att det överlag inte talas så öppet om paraidrott som det kunde göras. Jag kan få frågor som "hur kan du sova då du sitter i rullstol?". De tänker inte att jag kan sova helt vanligt i en säng, säger Kotaja.
– Att prova olika grenar är också kul. Någon kan vara skygg att testa en rullstol men sedan provar hen stolen och gillar det jättemycket. Främmande saker blir bekanta och de får svar på frågor de funderar över.
ANDRA LÄSER