Dyster syn i Helsingfors centrum – sophav efter nattens fester

I avfallslagen är nedskräpning förbjudet i Finland, men det stoppar inte nattens festprissar. Tuula-Maria Ahonen, som i över tjugo år engagerat sig i skräpplockning, vill se en förändring i hur folk beter sig på offentliga platser.

Vid Gamla studenthuset, Tre smeder och Mannerheimvägen var gatorna fulla med skräp från söndagsmorgonen. Flera förbipasserande stannade upp och tog bilder av nedskräpningen.
Julia Lönnfeldtjulia.lonnfeldt@ksfmedia.fi
24.07.2022 14:27 UPPDATERAD 24.07.2022 15:04
På söndagsmorgonen låg skräp från lördagens och nattens festligheter utspridda över Helsingfors centrum. Cigarettfimpar, glassplitter, pappmuggar, omslagspapper från snabbmatsrestauranger och cigarettaskar täckte gatorna.
Tuula-Maria Ahonen, grundare till rörelsen Ett skräp om dagen, har sett bilderna men är inte särskilt förvånad.
– Jag tänker främst på hur man kan agera och omedelbart förändra situationen. De första personerna som slängt skräp på marken föregår med exempel för andra, så om det redan finns skräp på marken slänger allt fler personer skräp, säger hon.
Hon förklarar att om folk i stället föregår med gott exempel, stannar och plockar bort skräpet kan det i bästa fall resultera i en miljö där flera människor i stället städar efter sig.Allmänheten måste ta mer ansvar.
Utanför nattklubben Apollo och snabbmatsrestaurangen McDonalds vid Mannerheimvägen fanns också en hel del sopor som folk lämnat efter sig.
Ahonen grundade rörelsen år 2000 med sina döttrar som då var nio och tolv år gamla. Målet är att man gammal som ung åtminstone plockar upp ett skräp per dag.
– För mig är det en rutin. Jag tar alltid med mig en tom brödpåse i fickan när jag går utomhus, så att jag kan skydda min hand när jag plockar skräp. Min favorit är en gammal Reissumies-påse, säger Ahonen.
I stället för att stanna upp och fundera över hur hemskt nedskräpning är uppmanar hon att agera och plocka upp skräp. Att föregå med gott exempel är nyckeln till att nedskräpningen minskar.
Tuula-Maria Ahonen är   grundare till rörelsen Ett skräp om dagen. I handen håller hon en så kallad miniskräpkorg som möjliggör att man kan sätta cigarettfimpar i fickan.
För att förebygga att världens vanligaste skräp: cigarettfimpar slängs på marken delar Ahonen ibland ut så kallade miniskräpkorgar till förbipasserande rökare. Eftersom gamla medicinburkar är lufttäta släcks cigaretten på några minuter och kan sedan sättas i en vanlig skräpkorg.
– Det farligaste med fimparna är att om de släcks dåligt kan det ge upphov till skogsbränder, säger Ahonen.

Nedskräpning

I Finland råder ett nedskräpningsförbud. I miljön får inte avfall lämnas, maskiner, anordningar, fordon, fartyg eller andra föremål överges eller ämnen släppas ut så att följden kan bli osnygghet, förfulning av landskapet, minskad trivsel, risk för att människor eller djur skadas eller någon liknande risk eller olägenhet (nedskräpningsförbud).
Nedskräparen har en skyldighet att städa upp. Den som har skräpat ned ska avlägsna det nedskräpande föremålet eller ämnet ur miljön och städa upp det nedskräpade området även i övrigt.
Döms till böter. En ordningsbot på hundra euro ges för ringa överträdelse av nedskräpningsförbudet.
Källa: Avfallslag 646/2011

ANDRA LÄSER