Ledare: Strejkvår på skakig arbetsmarknad

Den här veckan har vi sett de första strejkerna och fler är på väg. Det här sker i en tid som är turbulent på många sätt. Europa lever med det största säkerhetshotet sedan andra världskriget, inflationen har galopperat och rädslan för en lågkonjunktur är stor. I ett sådant läge ska arbetsmarknadsparterna helst inte gunga båten.

Industriförbundets strejkvakter vid ABB:s fabrik i Sockenbacka i Helsingfors 1 februari när Industriförbundets, Pros och de högre tjänstemännens YTN:s strejk bröt ut tidigt på morgonen.
LedareSusanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
04.02.2023 10:28 UPPDATERAD 04.02.2023 11:01
Teknik- och kemiindustrin har den här veckan drabbats av strejker. Dessutom har både transportfacket AKT och handelsfacket Pam varslat om strejker. Alla dessa är tidsbundna och uppdelade i sjok på några dagar åt gången. Det är ett relativt nytt sätt att arrangera strejker i Finland.
Situationen är besvärlig av många orsaker. Inflationen har slagit till på ett sätt som vi inte har upplevt på hela 2000-talet: så gott som alla priser har stigit, och särskilt energipriserna har skjutit i höjden. Räntorna stiger och det är ett nytt fenomen för många med bostadslån. 
Det är inte svårt att förstå att människor hoppas på löneförhöjningar och en del är desperata. Samtidigt är tidpunkten med all osäkerhet i Europa och världen olycklig.

ANDRA LÄSER