Expert: Brexit kommer att levereras

Ett Storbritannien som lämnar EU, och ett Skottland där självständighetstankarna fått nytt liv. Det ser ut att bli resultatet efter britternas val. – Jag tror att det blir en ordningsam brexit, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt.

Brittiska oppositionspartiet Labour tappar mandat och går mot ett katastrofval.
Storbritannien vaknar upp till en framtid där en del av premiärminister Boris Johnsons orosmoln kan ha skingrats, men där en potentiell storm tornar upp sig i norr.
– Det är inte överraskande att Tories vann, men vad som är överraskande är omfattningen av segern, säger Catherine Barnard vid universitetet i Cambridge, på fredagsmorgonen.

Brexit att vänta

TT: Vad innebär resultatet?
– Det innebär att brexit kommer att levereras definitivt den 31 januari, jag tror under ordnade former, eftersom regeringen har tillräckligt antal stolar i parlamentet för att driva igenom WAB-lagen.
WAB, Withdrawal agreement bill, är den lag som handlar om hur Storbritannien ska lämna EU.
– Tiotusenkronorsfrågan är hur Boris Johnson kommer att hantera frågan om ett framtida avtal med EU. Han har gjort en massa uttalanden om att han inte kommer att förlänga övergångsperioden, men med en så stor majoritet så kanske han har lite mer handlingsutrymme, säger Barnard.

Labour krossat

Inte nog med att de konservativa vinner rent mandatmässigt, dessutom så är huvudfienden, Labour, i spillror.
– Det här är mycket, mycket värre än de någonsin kan ha föreställt sig, säger hon.
Barnard säger att Jeremy Corbyn inte kommer att kunna sitta kvar som ledare
– Han är så klart orolig över att bevara vänsterarvet, men med sådant förödande resultat, kanske det sämsta sedan 1930-talet, så kommer Labour de närmaste fem åren att ha fullt upp att återuppbygga sig själva.
Den så kallade röda muren, ett område från norr via Midlands till Wales, har traditionellt röstat på Labour. Den muren ser ut att nu ha rasat.
– De konservativa har redan vunnit två stolar i Wales, det är ganska anmärkningsvärt, säger Catherine Barnard.

Kräver ny självständighetsomröstning?

Anmärkningsvärt är också Skotska nationalistpartiet SNP:s framgångar.
– Vad vi sett är att nationalismen fått ett uppsving, både norr och söder om (skotska) gränsen. Det här kommer att leda till sammandrabbningar, för det är värt att ha i åtanke att det fulla namnet på det konservativa partiet är "Konservativa och unionistpartiet", som vill hålla de fyra nationerna i Storbritannien samlade.
Barnard tror att partiledaren och försteministern Nicola Sturgeon kommer att med den förväntade valframgången i ryggen kräva en ny folkomröstning om självständighet.
– För hon säger att England levererar ett brexit som Skottland inte vill ha, säger hon.

ANDRA LÄSER