Ytterligare en muterad virusvariant finns nu i Danmark

Ytterligare en mutation av coronaviruset har upptäckts i Danmark, den som först noterades i Sydafrika. En annan mutation som upptäcktes för några veckor sedan har spridit sig till fler än 250 personer.

Forskare vid Ålborg universitet analyserar positiva coronatester för att se om det rör sig om virusvarianten B117, som först upptäcktes i Storbritannien. Arkivbild.
16.01.2021 20:38 UPPDATERAD 16.01.2021 20:48
Den nyupptäckta varianten är den som först uppmärksammades i Sydafrika och som tidigare upptäckts även i Sverige. Den smittade personen i Danmark befinner sig på Själland, där huvudstaden Köpenhamn ligger, och smittan kopplas till en resa hen gjort till Dubai i Förenade arabemiraten.
Det har inte sagts något om huruvida personen kan ha utsatt många fler för smittan, eller när den upptäcktes.
– Den kännetecknas av att den har en ökad smittsamhet och man har sett att den har spridit sig i Sydafrika som man har sett B117 sprida sig i England och Irland, säger Tyra Grove Krause vid den danska smittskyddsmyndigheten.
Grove Krause säger att virusmutationen inte är farligare än tidigare kända varianter.
Men den har dålig tajmning, enligt Allan Randrup Thomsen, professor i experimentell virologi vid Köpenhamns universitet.
– Det är såklart oroande. Det är en mycket dålig tidpunkt rent epidemimässigt att den här varianten kommer hit, eftersom den har några av desamma egenskaper som den brittiska mutationen, säger han till Ritzau.
Danmark anses ligga i framkant när det gäller bevakningen av coronavirusets mutation då man analyserar dna-sekvenser i de flesta positiva testsvaren, skriver Reuters.
B117 är den virusmutation vars spridning uppmärksammades i Storbritannien och som kort därpå konstaterades även i Danmark. Hittills har 256 personer visat sig bära på den i landet, enligt smittskyddsmyndigheten.
Tidigare i veckan fattades beslut om att förlänga de stränga restriktioner som införts i Danmark, då i syfte att stävja spridningen av B117.
Varianten som upptäcktes för första gången av sydafrikanska myndigheter, den 18 december, har fått det formella namnet B1351/501Y.

ANDRA LÄSER