Jokerit lämnar in ansökan till Mestis, men var ska man spela?

Jokerit är på väg att lämna in en ansökan om att spela i Mestis nästa säsong, rapporterar MTV Uutiset. Var laget ska spela sina hemmamatcher är fortfarande oklart.

Jokerit spelar ingenstans för tillfället.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
16.01.2023 11:48 UPPDATERAD 16.01.2023 16:54
Nästa säsong kan vi återigen få se Jokerit spela ishockey i Finland. Klubbens nya bakgrundsbolag Team Jokerit är nämligen i färd med att lämna in en ansökan om att få delta i den näst högsta serien Mestis.
Jarmo Koskinen, som är frontman för återuppbyggnaden av Jokerit, bekräftade detta för MTV Uutiset på måndagen.
– Vi kommer skicka in en ansökan i morgon (tisdag), säger Koskinen.
Han säger sig vara hoppfull om att ansökan godkänns och att Jokerit spelar i Mestis nästa säsong.
Var Jokerit ska spela sina hemmamatcher nästa säsong om man tillåts delta i Mestis är dock fortfarande oklart, skriver MTV. Försäljningen av den tidigare Hartwall-arenan är fortfarande ett problem Jokerit behöver lösa.
Om det inte blir någon försäljning kan Jokerit inte spela i hallen, på grund av de sanktioner som arenas ryska ägare är belagda med.

Kan få spela i Esbo

Helsingfors ishall, där HIFK spelar sina hemmamatcher, ser inte ut att vara ett alternativ. Förutom ishockey ordnas en hel del evenemang i ishallen och det skulle helt enkelt inte finnas tillräckligt med lediga tider för Jokerit.
Helsingfors stad meddelade även under måndagen att de inte tänker tillhandahålla några istider i hallen på Nordenskiöldsgatan för eventuella Jokerit-matcher nästa säsong.
Ett alternativ som diskuterats är att Jokerit skulle spela sina hemmamatcher i Metro-arenan i Hagalund, skriver MTV. Kiekko-Espoo, som spelar i just Mestis, spelar sina matcher där. Men arenans händelsekalender är inte lika fullbokad som Helsingfors ishalls.
För att spela i Esbo behöver Jokerit dock ett specialtillstånd, eftersom föreningen är registrerad i Helsingfors.
Metro-arenans vd Katariina Järveläinen bekräftar för MTV att Jokerit är intresserade av att spela i arenan nästa säsong. Hon utesluter inte att det kan bli så i höst.
Ishockeyförbundets styrelse kommer att behandla Jokerits ansökan nästa vecka. Om de bedömer att Jokerit fyller kriterierna för att spela i Mestis nästa säsong, går ärendet vidare och behandlas av förbundets licenskommitté i mars.
Artikeln uppdaterad klockan 14.31 med att det förs diskussion om att Jokerit skulle spela sina hemmamatcher i Hagalund.

ANDRA LÄSER