Skaparen släpper nya banor till "Doom"

För att fira "Dooms" 25-årsdag släpper John Romero, en av ursprungsspelets skapare, nya banor till den klassiska förstapersonsskjutaren.

John Romero har gjort ett gäng nya banor till "Doom" på sin fritid. På bilden en bild från "Doom II" till Game boy Advance. Pressbild.
John Romero är designer till det ursprungliga "Doom", och en av grundarna till bolaget Id Software.
Han meddelar nu att han i februari släpper nio nya banor för ensamspelare och nio nya för flerspelarmatcher till spelet. Banorna beskrivs som den andliga uppföljaren, som rent historiemässigt tar vid direkt efter "Dooms" fjärde episod, och före händelserna i "Doom II". Banpaketet kallas "Sigil".
Romero säger i en intervju på sitt företag Romero Games sajt att han gjort banorna på fritiden, och att det påmint honom om tiden då ursprungsspelet skapades.
Romero saknar rättigheterna till "Doom" och banorna släpps gratis som en mod i mitten av februari, och kräver att spelaren har originalspelet installerat. Han säger i intervjun att han gillar hur spelserien utvecklats, sedan det senaste spelet släpptes 2016.
"Gänget vid Id gör verkligen ett fantastiskt jobb med det, och som alla andra så ser jag fram emot "Doom eternal".
Romeros företag Romero Games, som han grundade 2015 och som han driver på Irland, uppger att man har två fullspelsprojekt under utveckling.

"Doom"

"Doom" är ett förstapersonsspel som släpptes 1993 till Mac och pc.
Spelet blev en stor succé och har påverkat och inspirerat massvis av spel, även om det inte var det första i genren.
"Doom" byggdes med en för den tiden vass 3d-motor som bland annat gjorde spelet blixtrande snabbt, och möjligheten att möta andra spelare bidrog också till succén.
Följande år släpptes uppföljaren "Doom II: Hell on earth", följt av "Doom 3" 2004.
Serien nystartade 2016 med "Doom", vilket följs av "Doom eternal" som ännu inte fått släppdatum.

ANDRA LÄSER