Ryssland: Eftergifter uteslutet i USA-samtal

Ryssland utesluter alla eftergifter i de stundade samtalen med USA om Ukraina och Europas säkerhet. Det uppger vice utrikesminister Sergej Ryabkov inför mötet med sin amerikanska motpart Wendy Sherman.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov. Arkivbild.
Den ryska och den amerikanska delegationen ska mötas i Genève på måndag. Men redan på söndagskvällen kommer de vice utrikesministrarna Sergej Ryabkov och Wendy Sherman att över en arbetsmiddag diskutera frågorna på dagordningen.
Deras möte blir startskottet för en vecka i diplomatins tecken, där Ryssland också ska träffa företrädare för Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Mycket står på spel och parternas positionering pågår för fullt.
Bakgrunden till mötena är den ryska militära upptrappningen vid Ukrainas gräns. Moskva har också ställt krav på USA och Nato, bland annat att försvarsalliansen ska förbjudas från att expandera.
Men inför mötet har USA gjort klart att deras hållning inte går i linje med de ryska kraven – vilket har fått Ryabkov att vädra besvikelse över tongångarna från såväl USA som Bryssel.
– Vi kommer inte att gå med på någon eftergift. Det är helt uteslutet, säger han till ryska nyhetsbyråer.
USA:s utrikesminister Antony Blinken har sagt att några framsteg i samtalen inte är att vänta så länge Ryssland har en "pistol mot Ukrainas huvud".
ANDRA LÄSER