Ta strid i sedlighetsfrågan

Det är som alltid ett nöje att återse Dagmar Friman och hennes systerskap.

Anklagas för prostitution. Felicia Löwerdahl som offret och Johan Hedenberg som aset i den tredje säsongen av Fröken Frimans krig.

Fröken Frimans krig sänds i Yle Fem söndagar kl. 21.00.

Fröken Frimans krig börjar bli en jultradition i SVT. De tre säsongerna om det tidiga 1900-talets kvinnokamp har alla sänts kring jul, och nu visar Yle den senaste säsongens tre avsnitt. Och visst är det ett kärt återseende av de bekanta karaktärerna Dagmar Friman (Sissela Kyle), Alma (Lena T Hansson), Kinna (Sofia Ledarp), Lottie (Frida Hallgren) och Emmy (Maria Kulle).
Serien är lätt verklighetsinspirerad och handlar om matkooperativet Svenska Hem som endast kvinnor tillåts äga andelar i under tidigt 1900-tal. Via kvinnorna och den affär de driver i Stockholm berättas ett stycke kvinnohistoria om de frågor som den tidiga kvinnorörelsen hade att kämpa med, och som i något varierad form fortfarande är aktuella i dag.
I den tredje säsongen är den så kallade sedlighetsfrågan central, det vill säga hur man förhöll sig till "fallna kvinnor" vid den här tiden. Myndigheternas försök att komma åt prostitutionen var djupt dubbelmoralistisk. Det var kvinnorna man gick åt och försökte kontrollera, enbart med syftet att män fritt skulle kunna leva ut sina drifter utan att drabbas av sjukdomar. Frågan delar till en början kvinnorna inom Svenska Hem – en del vill alliera sig även med dessa allra lägst stående kvinnor, medan andra är obekväma med att befatta sig med frågan. Det säger sig självt vad som är det systerligt riktiga, och bland det finaste i serien är just det starka, osvikliga systerskapet.
Men även fäders rätt till sina barn är ett ämne, via unge Jon (Kristoffer Berglund) vars trolovade dog i barnsäng i förra säsongen. Han blir ifrågasatt när han ensam vill ta hand om sin dotter. Män saknar kvinnors "naturliga omvårdande instinkter" resoneras det.
Förutom de mer allvarsamma frågorna innehåller säsongen även en rar och mogen kärlekshistoria. Och den äldre änkan Alma står som tidigare för en stor del av komiken.
Här finns visserligen en rätt svartvit uppdelning i onda och goda och visst blir det också ibland lite väl sockersött, men man förlåter serien för att den är så välgjord och så uppenbart avsedd att vara en lättsmält, värmande feelgoodkaramell. Visuellt är den också en njutning, med oerhört vackra miljöer och dräkter.
En fjärde säsong är på gång som planeras sändas i SVT till jul.
ANDRA LÄSER