På trendspaning i bokhyllan

När den fysiska boken får konkurrens av den digitala förändras inte bara hur vi konsumerar böcker utan också våra förvaringsbehov. Det här påverkar förekomsten av en så vanlig möbel i våra hem som bokhyllan, hur den utformas och vad vi fyller den med.

Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
21.10.2022 13:26
– Bokhyllan har det lite tufft just nu, anser den svenska inredaren, bloggaren och författaren Frida Ramstedt.
Hennes inredningsböcker är översatta till trettio språk och i höst är hon aktuell med boken Handbok i möblering som utkommer i november. Där skriver hon bland annat om hur man inreder med bokhyllor.
– För mig är den en av de viktigaste möblerna i ett hem och det beror på att jag förvarar saker som jag tycker väldigt mycket om i den, säger Frida Ramstedt som är uppvuxen i ett läsande hem och själv är en läsande person.
Inredaren, bloggaren och författaren Frida Ramstedt.
Hon upplever att hon ser allt färre bokhyllor och böcker i människors hem.
– Man har bokhyllan till andra saker. Man ställer in inredningsdetaljer och vaser i den medan boken marginaliseras.
Under arbetet med den nya boken funderade hon därför mycket på om den möbel som vi kallar bokhylla fortfarande kan kallas det.
– Om jag jämför med min mamma så köpte hon böcker som hon ville läsa, medan jag och mina kompisar kan titta mer på vad som matchar inredningen. Vi köper så kallade coffee table books som ska ligga på soffbordet, boken som inredningsdetalj är viktigare än boken i sig.

Hälften har bokhylla

Antonia Blechingberg, inredningsstylist på Aktia Fastighetsförmedling, uppskattar att det finns en bokhylla med synliga böcker i hälften av alla hem hon ser, medan resten förvarar sina böcker dolda i skåp.
– Böcker, åtminstone några, finns någonstans i nästan alla finländska hem. Det är sällan som någon inte har några böcker överhuvudtaget. Men det är inte längre jättevanligt att ha proppfulla bokhyllor.
Inredningsstylisten Antonia Blechingberg.
Hon ser en generationsskillnad i folks bokhyllor där äldre och yngre personer tycks se helt olika på bokhyllans funktion.
– En bokhylla hos en yngre generation är mycket mera minimalistisk. Ibland kan det stå tre böcker i den så kallade bokhyllan eller så äger man inga böcker alls, medan det nästan hör till att en äldre generation har en bokhylla som är proppfull med böcker.

Fult med böcker?

Frida Ramstedt ser två huvudsakliga bokhylletrender just nu. Den ena är platsbyggda hyllsystem som smälter in i väggen och ofta fungerar mer som minimalistiska utställningsmontrar för noggrant utvalda föremål än för förvaring av böcker. Att många influerare låtit bygga platsbyggda bokhyllor i sitt hem bidrar till trenden.
– Till exempel en av Sveriges största influerare, Bianca Ingrosso, lät bygga en sådan stor hyllvägg i sitt vardagsrum. Den är full av vaser, ljusstakar och andra inredningsdetaljer, men inte en enda bok!
Platsbyggd bokhylla.
Den andra trenden är modulbaserade bokhyllesystem med mindre delar som kan kombineras till en större hyllvägg. Dessa är ofta gavellösa och innehåller heller därför inte så många böcker eftersom det inte finns något att luta böckerna mot.
– Många kanske är rädda för bokhyllan för att den har väldigt mycket färg och är svår att styra. Det känns som att man tappar kontrollen för att alla böcker är huller om buller och det är lite rörigt jämfört med resten av rummet, säger Frida Ramstedt.
Som inredare använder hon däremot gärna bokhyllor eftersom hon upplever att de tillför upptäckarglädje, värme och personlighet till ett rum.
– Många kämpar ju med att försöka få hemmet mera personligt och ombonat, och där är bokhyllan en enkel fix.

Rör inte bokhyllan

Att bokhyllor ger karaktär och personlighet till ett hem anser också Antonia Blechingberg.
– Det är roligt att komma in i ett rum där bokhyllan ger en hemtrevlig känsla i rummet. Finländska hem är ofta ganska helvita, en bokhylla tillför automatiskt färg i rummet.
Det är sällan hon i egenskap av stylist gör mycket åt bokhyllan inför en fotografering eller lägenhetsvisning.
– Böcker brukar jag inte placera om utan jag låter dem oftast stå som de är. Fastän en bokhylla inte är perfekt färgschemalagd och böcker både ligger och står upp i bokhyllan stör det inte utan är bara charmigt.
Välfyllda bokhyllor av det här slaget hittas främst hos äldre personer.
Som stylist brukar Antonia Blechingberg ha en timme på sig att fixa till en bostad och hinner därför sällan ägna tid åt vilka böcker som finns i bokhyllan.
– I Sverige har jag ibland sett i bostadsannonser att man svängt alla böcker med pärmen inåt, men det gör vi inte här i Finland. Så mycket påverkar inte vad det finns för böcker i bokhyllan bostadsförsäljningen.

Färg- eller bokstavsordning?

När det gäller att ordnar sina böcker i bokhyllan finns det två huvudsystem: att ordna enligt estetiska kriterier som färg och storlek, eller att ordna i bokstavsordning eller enligt ämnesområde.
Frida Ramstedt är inget fan av färgkoordinerade bokhyllor. Hon vill kunna hitta en bok snabbt och sorterar därför sin bokhylla i bokstavsordning.
– Det där är ett känsligt ämne; vi som älskar böcker gillar ju inte att man sorterar för mycket. Men samtidigt jobbar jag med min inställning och förstår kundgrupper som tycker det är rörigt med för mycket färg. Då kan att färgkoordinera böckerna vara ett sätt att dämpa mönstereffekten i bokhyllan.
Inte heller Antonia Blechingberg är så förtjust i färgkoordinerade bokhyllor, och hon ser också sådana bokhyllor ganska sällan i finländska hem.
– En bokhylla behöver inga regler alls, underligt nog fungerar det fastän allt är huller om buller. Det charmiga med en bokhylla är att den hela tiden lever; du samlar på dig böcker och när bokhyllan är full sticker du in en bok där det finns plats.

Inredningstips för bokhyllor

Bokhyllor skapar en hemtrevlig känsla och motverkar störande akustik och eko i ett rum.
En hög bokhylla varierar linjerna i ett rum och leder blicken uppåt då en stor del av det övriga möblemanget är på samma höjd.
Böcker man upplever vara för brokiga kan täckas in med ett mera neutralt skyddspapper.
Med hjälp av tre fokuspunkter kan man åstadkomma mera lugn och ordning i en bokhylla. Fokuspunkterna kan vara föremål som bryter av bokraderna, men också bokryggar i samma färg utplacerade på tre platser i hyllan. Färgen kan plocka upp någon detalj eller möbel i rummet.
(Fler inredningstips för bokhyllor finns i Frida Ramqvists Handbok i möblering, Polaris 2022.)

ANDRA LÄSER